Titlurile „Amicus Romaniae“ 2016, oferite de ICR Lisabona

Titlurile Amicus Romaniae 2016, oferite de ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona a continuat, și în acest an, tradiţia acordării titlurilor onorifice „Amicus Romaniae". Ceremonia de decernare, aflată acum la a opta ediție, s-a desfășurat în data de 8 decembrie 2016, la sediul Institutului, în prezența a aproximativ 75 de persoane.

Evenimentul a debutat cu atribuirea titlurilor de către Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză şi de către domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. Elogiul noilor personalităţi distinse cu titlul de „Amicus Romaniae" a fost făcut de António Carvalho (directorul Muzeului Naţional de Arheologie al Portugaliei, el însuși deținător al titlului „Amicus Romaniae" în 2015).

 În discursul său inaugural, directorul ICR Lisabona a subliniat că prietenii României, ai culturii române în Portugalia sunt mult mai mulţi decât cei premiați astăzi sau în anii din urmă. Se numără cu sutele, ba chiar cu miile. Asta s-a întâmplat, în decursul timpului, graţie performanţelor manageriale ale ICR Lisabona, calităţii exportului său cultural, dar şi, într-o măsură din ce în ce mai semnificativă, celor cărora le-au fost recunoscut meritele prin premiile Amicus Romaniae. Altfel spus, aceștia sunt nu doar exponenţiali, ci reprezintă un catalizator fără de care eforturile ICR Lisabona nu ar fi avut atât succes. Graţie acestor persoane de înaltă calitate umană şi profesională s-au deschis porţile unor importante teatre, săli de cinematograf, galerii de artă, festivaluri, unde cultura română de azi a putut arăta ce are mai bun. Graţie prietenilor României, sălile în care ICR Lisabona a organizat reprezentaţii româneşti în Portugalia au fost, cel puţin în ultimul an, pline. Şi au toate şansele să fie neîncăpătoare în anii următori.

Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză, a insistat asupra numărului și calității evenimentelor artistice românești care au au fost oferite publicului portughez, asupra similitudinilor de profil cultural ale celor două țări și a insistat asupra felului în care misiunea diplomatică românească s-a implicat în promovarea și chiar organizarea lor.

Dl. António Carvalho a remarcat dinamismul ICR Lisabona în cadrul pieței culturale internaționale prezente în Portugalia, amploarea registrului artistic al demersurilor sale și și-a afirmat încă o dată disponibilitatea de a sprijini instituțional activitățile unui institut pe care îl consideră un reper de îndrăzneală și de loialitate.

Premiaţii din acest an au fost : Odette Paiva - Secretar cultural al Primăriei oraşului Viseu; Ana  Maria Baltazar Lopes Alcoforado - director al Muzeului Naţional Machado de Castro din Coimbra; João  Manuel Rocha da Silva - Primarul oraşului Beja; Sónia Maria Porta do Calvário - Secretar  cultural al Primăriei oraşului Beja; José Paulo Feio Ribeiro Mateus - director al Trienal  de Lisboa; Rui Sérgio Barroca Mateus - fost director  adjunct  al  Teatrului  Trindade din Lisabona și coordonator al  Nuúcleului de Activităţi Culturale din Departamentul Cultural al Fundației Inatel; Luísa Calapez - Şefa Direcţiei de Cultură din Redondo; Florbela Maria Ramalhosa da Graça Justo - Responsabil de evenimente al primăriei din Redondo; Pedro Moreira - fost director al Departamentului Evenimente Culturale al EGEAC (Regia de evenimente culturale  a  primăriei  oraşului Lisabona); Joana Sousa Monteiro - director al Muzeului Lisabonei; Ana Gomes- director al Muzeului Oraşului din Aveiro; Alexandra Sousa Bernardo - soprană; Bernardo  Marques - pianist şi dirijor.

Seara a continuat cu un recital de canto în interpretarea artiştilor portughezi Alexandra Bernardo (soprană), João Vieira Jorge (tenor) şi Bernardo Marques (pianist).

Evenimentul a fost şi o bună ocazie de a discuta proiectele culturale pe care ICR le-a propus factorilor culturali prezenţi pentru anul 2017, dar şi pentru noi contacte între aceştia.