Tineri basarabeni în România

În perioada 16-18 iunie 2017, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, organizeaza un traseu cultural-istoric în România la care vor participa 35 de elevi din sudul Republicii Moldova.

Deplasarea se va desfășura pe traseul Cahul - Mărășești - Brașov - Predeal - Azuga - Sinaia - Sf. Gheorghe - Râșnov - Bran - Rucăr - Dragoslavele - Mateiaș - Mănăstirea Nămăești - Stoenești - Târgoviște - Mănăstirea Viforâta - Mănăstirea Nucet - Mogoșoaia -București și retur la Cahul, pe parcursul căruia elevii vor vizita mai multe obiective istorice, având astfel contact cu elemente de istorie națională care contribuie la formarea conștiinței apartenenței lor la spațiul cultural comun românesc.

Obiectivele istorice ce urmează a fi vizitate sunt mausoleul de la Mărășești, monumentul militar de la Predeal, monumentul militar din Azuga, castelul Peleș, cetatea Râșnov, castelul Bran, monumentele din Dragoslavele, mausoleul de la Mateiaș, mănăstirea Nămăești, monumentul eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Stoenești, cetatea Târgoviștei, mănăstirea Viforâta, mănăstirea Nucet, complexul de la Mogoșoaia, bisericile vechi și curtea domnească din centrul istoric al Bucureștiului.

De asemenea, tinerii vor participa la o conferință despre identitatea românească ce va fi susținută de Vlad Cubreacov, președintele Asociației Răsăritul Românesc din Basarabia, analist și expert pe problematica minorităților din spațiul ex-sovietic.

Evenimentul are loc în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei.