TIMOC FEST – Tradiţie şi spiritualitate românească în Serbia

În perioada 21 martie – 1 iunie 2010, Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, va derula o serie de evenimente culturale organizate de în parteneriat cu asociaţiile româneşti din Timoc (Serbia).

În 21 martie 2010, ora 20.00, va avea loc la Centrul de Cultură din Petrovaţ concertul extraordinar de muzică populară românească susţinut de Maria Ciobanu şi orchestra „Pescăruş" (dirijor Petrică Pană), cu un repertoriu semnificativ pentru zona Olteniei şi de o puternică rezonanţă pentru românii de pe ambele maluri ale Dunării. Evenimentul continuă tradiţia de a invita în Timoc artişti români cunoscuţi şi urmează îndelung aplaudatului recital susţinut de Tudor Gheorghe, la Bor, la sfârşitul anului 2009. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia.

În aceeaşi perioadă, la Centrul Cultural din Bor se vor proiecta filmele documentare Sinele şi celălalt. Balkan love story, realizat de Ionuţ Piţurescu şi Timoc│Lumea de dincolo, regizor Marius Olteanu, filme documentare realizate în anul 2009 în cadrul programului Mediateca românilor din Timoc.

Concomitent cu aceste evenimente, vor avea loc la Malainiţa şi în alte sate cu populaţie majoritar românească, ateliere şi cursuri practice de sculptură în lemn, pictură de icoane pe panouri portabile din lemn, urmate de prelegeri pe teme de sculptură şi pictură bizantină, de artă religioasă în general. Cursurile sunt susţinute de Protopop Boian Alexadrovici din Mălainiţa şi sculptori şi pictori români din zonă, meşteri populari, cu o îndelungată experienţă în domeniu. Proiectul este organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru cultură a Rumânilor din Sârbie „Rumâni Ortodocşi" din Mălainiţa.