TIMIȘOARA. Ediţie aniversară a revistei „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din decembrie încheie, printr-o ediţie aniversară, primul deceniu al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” / „Orizzonti culturali italo-romeni”.

Anul acesta, au fost inaugurate, în ediţia română, noi secţiuni menite a îmbogăţi principalele direcţii de interes: „Orizonturi Donna”, „Cinema Orizonturi”, alături de vasta secţiune „Biblioteca Orizonturi”, în care sunt reunite atât opere edite (volume în format pdf integral sau parţial), cât şi extrase inedite din opere italiene în traducere românească – proză şi eseistică, care sunt publicate în mod constant în paginile revistei, în vreme ce secţiunea „Poezie” prezintă bogata antologie de poezie italiană tradusă în limba română, prin contribuţia generoasă a colaborărilor traducători. Mediul editorial din cele două spaţii culturale, italian şi român, se reflectă în secţiunea de „Recenzii”. Secţiunea „Întâlniri” cuprinde interviuri cu personalităţi din diferite sfere culturale din ambele ţări, la fel ca secţiunea de „Studii culturale italo-române”. Ampla secţiune bilingvă „Orizonturi de Artă” promovează şi ea atât artiştii români în Italia, cât şi artiştii italieni în România.

De asemenea, este inițiată o nouă direcţie de studii dedicate personalităţilor feminine de marcă din istoria şi diplomaţia românească, ilustrate prin preţioase documente-fotografii din arhive, unele inedite. Astfel, în luna decembrie, este publicat un articol dedicat împlinirii a 145 de ani de la naşterea Reginei Maria şi Zilei Naţionale a României: Regina Maria, „Mama Răniţilor” pe frontul din Moldova, de Ştefania Dinu, precum și un articol despre Alexandrina Gr. Cantacuzino,un model de feminism, naționalism și ortodoxism românesc, de Monica Negru.

Au fost create două secţiuni de specialitate, „Biblioteca Orizonturi de Artă” şi „Biblioteca Orizonturi Istorie”, în care sunt publicate integral cărţi, cataloage şi articole din aceste domenii. „Pentru a diversifica şi mai mult activitatea noastră interculturală, am creat două secţiuni de specialitate,Biblioteca Orizonturi de Artă şi Biblioteca Orizonturi Istorie, în care publicăm integral cărţi, cataloage şi articole din aceste domenii. Invităm în acest sens operatorii culturali să contribuie la îmbogăţirea acestei biblioteci pe care o punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi, permanent consultabilă online”, a declaratdirectorul fondator al revistei, Afrodita Carmen Cionchin.

Pe lângă producţia editorială propriu-zisă, a fost creată o serie de baze de date în continuă actualizare care oferă un instrument operativ centralizat online, unic de acest fel şi, ca atare, de mare utilitate atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg: „Scriitori români în italiană”, cu secţiunile „Scriitori români italofoni” şi „Cioran in italiano”; „Italienistica traduceri” şi „Italienistica studii”. O altă deschidere din acest an o reprezintă protocolul de colaborare cu Universitatea din Bucureşti privind practica profesională a studenţilor în cadrul revistei, pentru actualizarea sistematică a acestor baze de date, sub coordonarea prof. Smaranda Bratu Elian.

„În acest număr special, aniversăm împreună centenarul italienisticii de la Universitatea din Cluj-Napoca şi 30 de ani de la reînfiinţarea după căderea comunismului a Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, şi tot împreună deplângem pierderea cunoscutul istoric Ion Bulei, director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia în perioada 1997-2003, precum şi pierderea eminentului italienist Marco Santagata”, a adăugatAfrodita Carmen Cionchin.


Numărul 12/decembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” / „Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.