„Tibor Ernö” - monografie trilingvă

 „Creaţia bogată a lui Tibor Ernö s-a bucurat de-a lungul timpului de aprecierea celor care au scris despre opera sa şi i-au subliniat, în paginile ziarelor, trăsăturile distincte şi modernitatea, începând chiar cu prima lui expoziţie personală importantă de la Oradea, din 1907 (...). Atent la schimbările din arta europeană, dar fără a abuza de modernitate, Tibor Ernö a fost un impresionist care nu a renunţat la compoziţia gândită riguros, nici la desenul prin care a conturat sugestiv construcţiile, formele statice în dialog cu cele în mişcare. (...) Activitatea artistică intensă, aprecierea de care s-a bucurat din partea colecţionarilor şi a iubitorilor de artă, de la prima expoziţie şi până astăzi, cronicile elogioase, atât de numeroase, cu prilejul expoziţiilor sale considerate evenimente, modul în care a asimilat influenţe pentru ca tablourile create să primească amprenta personalităţii sale, a fiinţei sale, impun apariţia unei cărţi despre creaţia artistică a pictorului orădean." - Maria Zintz

Monografia trilingvă (în română, engleză și maghiară) semnată de Maria Zintz urmărește parcursul și evoluția artistică a lui Tibor Ernö, de la studiile la Academia Julian de la Paris, în prima decadă a secolului XX, până la sfârșitul tragic la Dachau, în 1945, cu nouă zile înainte de eliberarea lagărului.

Născut la Oradea, în 1885, Tibor Ernö a studiat la Budapesta și la Paris. A expus la Budapesta, Paris, Stockholm, Oslo, Copenhaga, Debrecen, Subotica, în mai multe orașe transilvănene, precum şi la București. A făcut numeroase călătorii de studii, pictând în Bretania, Belgia, Roma, Veneţia și Balcic.

Volum apărut la Editura Institutului Cultural Român.

ISBN 978-973-577-682-4