Teodor Ilincăi cântă la Covent Garden și la ICR Londra

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

În 21 aprilie, sala de concerte a Institutului va găzdui o întâlnire cu celebrul tenor, în care muzica și conversația vor creiona un portret artistic al acestuia. Interlocutorii săi vor fi regizoarea Amy Lane şi dirijorul şi pianistul Paul Wynne Griffiths, împreună cu care muzicianul român va explora subiecte precum importanța anilor de formare, primele succese, rolurile proeminente și, bineînțeles, colaborarea cu Opera Regală britanică.

Alături de Teodor Ilincăi, la eveniment va participa şi baritonul maghiar Gyula Nagy, membru al programului Jette Parker Young Artists al Operei Covent Garden. Cei doi vor interpreta mai multe fragmente din opera „Madama Butterfly”, printre care duetul Pinkerton-Sharpless, aria lui Pinkerton și „Addio fiorito asil”.

Reprezentaţiile cu „Madama Butterlfy” au loc la Opera Regală Covent Graden din Londra în perioada 13-25 aprilie, având-o în rolul principal pe soprana americană de origine portoricană Ana María Martínez, o obişnuită a marilor scene de operă ale lumii. Spectacolul este dirijat de italianul Renato Balsadonna, până de curând dirijor principal al Corurilor Operei Regale. Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Regale după două producţii cu „Boema", în 2009 şi 2013, şi după un turneu în Japonia cu „Macbeth”, în anul 2015.

Teodor Ilincăi

Pasiunea pentru muzică l-a determinat pe Teodor Ilincăi să studieze Pedagogia muzicală, specializarea Muzică Bizantină, în cadrul Universități Naționale de Muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 2006. Aici a avut ocazia să-şi perfecționeze abilitățile vocale şi, încă din timpul facultății, a devenit membru al Corului Operei Naţionale din Bucureşti. În 2006, Ilincăi devenea prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti şi începea să lucreze sub îndrumarea Maestrului Corneliu Fănăţeanu, obținând o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena. Muzicianul a câştigat concursul de tenori din Szczecin – Polonia (în 2008) şi s-a clasat pe locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto „Francisco Viñas” din Barcelona (în 2010), distincţie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu în anul 2012, cu rolul Rodolfo din „Boema” lui Puccini. Debutul său internaţional a avut loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera „Macbeth” de Verdi. În luna martie a aceluiași an, a debutat la Opera de Stat din Viena cu rolul Ismaele din „Nabucco” de Verdi, urmat de o nouă apariție în „Boema” de Puccini la Operele din Timişoara, Bucureşti şi Hanovra.

În luna decembrie 2009, Teodor Ilincăi și-a făcut debutul la Opera Regală dinLondra tot în „Boema”, în regia lui John Copley, atrăgând atât aprecierea publicului, cât şi a criticii de specialitate, precum și şansa de a debuta discografic, într-o înregistrare difuzată de Casa de Discuri Opus Arte, alături de Hibla Gerzmava (în rolul Mimi) și sub bagheta lui Andris Nelsons. În 2013, i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco. A fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaţionale cu scop caritabil, precum European Aid Organization for Children (München, 2009) şi AIDS Gala (Berlin, 2011). Printre colaborările sale cu nume importante ale liricii mondiale se numără concertele de la Valladolid (2011), Londra şi Bodrum (2013) împreună cu marea soprană Angela Gheorghiu.

În martie 2016, lui Teodor Ilincăi i-a fost acordat de către Custodele Coroanei Române ASR Principesa Margareta Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, prin hotărârea Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Mai multe detalii despre eveniment și despre întregul nostru program muzical, la

www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/