Tenorul George Ionuț Vîrban participă în semifinala prestigiosului Concurs internațional Regina Elisabeta

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță participarea tenorului George Ionuț Vîrban în semifinala competiției internaționale de canto a renumitului Concurs Internațional de Muzică „Regina Elisabeta“ (Bruxelles, 1-12 mai 2018). În 1 și 2 mai a.c., pe scenele Bozar și Flagey din Bruxelles, juriul internațional a ales 24 de muzicieni în semifinală, din cei 64 de muzicieni participanți în concurs.

Finala concursului va avea loc în perioada 10-12 mai, la BOZAR. Din juriul internațional al ediției din acest an face parte tenorul Marius Brenciu, laureat cu premiul al II-lea al concursului, în anul 2000.

Aflat sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regina Mathilde a Belgiei, Concursul „Regina Elisabeta“ este dedicat în fiecare an, alternativ, unui instrument anume (pian, vioară, violoncel sau canto). Cu o istorie îndelungată de 80 de ani, prestigiosul Concurs „Regina Elisabeta a început ca o competiţie gândită de violonistul belgian Eugène Ysaÿe, pentru violoniști. Numit la Bruxelles capelmaestru al Curţii în 1912, în timpul domniei Regelui Albert I şi al soţiei sale Regina Elisabeta, mare iubitoare de muzică, Ysaÿe şi-a dorit să creeze un concurs special pentru tinerii virtuozi: cu un program extrem de vast, care să includă muzica contemporană şi care să pună în evidenţă maturitatea tehnică şi artistică a candidaţilor.

George Ionuț Vîrban (n. 1994) este masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ. dr. Mariana Colpos, dar studiul bellcanto-ului l-a început în anul 2009, la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galați, îndrumat de profesoara Rodica Koler. În anul 2013 a obținut Bursa „Tinere Talente“ din cadrul Fundației „Principesa Margareta“ a României, fapt ce a contribuit în mod vizibil la evoluția tânărului tenor. Au urmat serii de masterclass-uri cu nume de rezonanță internațională în lumea operei, tenorul Vasile Moldoveanu, tenorul Marcello Giordani, soprana Leontina Văduva,mezzosoprana Viorica Cortez, concerte la Opera Națională București, Filarmonica George Enescu, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Mihail Jora“ Bacău, Sala Radio și participarea la competiții naționale și internaționale. În 2016 a debutat la Teatrul de Operă și Balet din Saransk, Rusia, în rolul lui Lensky din Opera „Evgheni Oneghin“ de Ceaikovsky și la Opera Grand Avignon din Franța. În 2017 a concertat la Harbin Concert Hall și Shanghai Symphony Hall din China, Opera Română din Cluj-Napoca, în rolul lui Lensky, Opera Națională București, în rolul lui Nemorino și devine prim solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ din București, debutând în rolul lui Koltoy la premiera operetei „Victoria și al ei husar“ și în „Concertul celor 3 Tenori“. În 2017, Revista Actualitatea Muzicală l-a desemnat „Cel mai bun tânăr solist“.

Concursul „Regina Elisabeta” se bucură constant de participarea notabilă a muzicienilor români. Lola Bobescu a făcut parte din juriul competiției în anii 1971 și 1993, ediția la care violonistulLiviu Prunarua fost distins cu premiul al doilea; în 1996, la concursul de canto, soprana Ana-Camelia Ștefănescu a obținut premiul al doilea, iarîn 2014, tenorul Marius Brenciu a fost membru al juriului internațional al competiției de canto, în 2015, doi muzicieni români au fost prezenți în Concursul Regina Elisabeta, în diverse ipostaze: violonista Mihaela Martin, membră a juriului competiției, iar George Tudorache în semifinala concursului de vioară.

Perioada:1-12 mai 2018 / recitalurile laureaților: 16-25 mai

Loc: BOZAR, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles și Flagey, Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles.

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro