TEL AVIV. Proiecție online a documentarului „Dincolo de gard. Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului”

Producătoarea Teodora Drăgoi și istoricul Adrian Cioflâncă vor vorbi despre filmul documentar „Dincolo de gard. Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului” marți, 6 aprilie începând cu orele 18:00, evenimentul va fi transmis online pe paginile de Facebook și Youtube, ale ICR Tel Aviv.

Sub forma unui reportaj-interviu, documentarul urmărește povestea Adolfinei Regenbogen și a familiei sale, care a pierit în sistemul concentraționar din Transnistria, la Mostovoi. Adolfina Regenbogen se năștea într-un moment în care politica statului român față de evrei lua o turnură violentă. Între 1940-1944, România a fost condusă de o succesiune de regimuri politice fasciste care nu mai considerau suficiente măsurile discriminatorii și politicile de tipul celor aplicate până atunci. Inspirate de Germania lui Hitler, acestea au căutat căi radicale de a gestiona ceea ce numeau „problema evreiască”, mergând până la crimă în masă. Instituțiile de forță ale statului, armata, poliția, jandarmeria, serviciile secrete, au fost mobilizate împotriva evreilor, care au fost, în acești patru ani, hărțuiți, bătuți, deportați și, mulți, uciși. Acest film se referă la un episod din septembrie 1942, când 600 de evrei din Vechiul Regat au fost deportați în Mostovoi, Transnistria, au fost jefuiți de jandarmi români și apoi au fost împușcați de un pluton de execuție recrutat de SS dintre coloniștii germani din Rastadt.

Filmul este produs de TVR, secția Alte Minorități, și este realizat de jurnalista Teodora Drăgoi și istoricul Adrian Cioflâncă. Producător executiv: Borislav Velimirovici. Director de imagine: Mihai Covrig. Editor de imagine: Dan Doroftei.

Televiziunea Română a oferit Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, cu titlu gratuit, drepturile de difuzare ale documentarului pentru proiecția din 6 aprilie 2021.