TEL AVIV. Petruț Călinescu, la cel mai important festival de fotografie din Israel

Fotograful Petruț Călinescu participă, cu proiectul „Marea Neagră“, la Festivalul Internațional de Fotografie de la Tel Aviv - PHOTO IS:RAEL, desfășurat în perioada 9-21 noiembrie 2020. Având anul acesta tema „Transformation“, cel mai important eveniment de profil din Israel a ajuns la ediția a VIII-a și se va desfășura într-un format nou, adaptat condițiilor impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus. Expozițiile de fotografie vor avea loc în aer liber, în Piața HaMedina din centrul Tel Avivului, dublate de un bogat program online.

România participă pentru a patra oară la acest eveniment, cu sprijinul ICR Tel Aviv, pentru ediția din 2020 organizatorii selectându-l pe fotograful român Petruț Călinescu. „Marea Neagră este un proiect pe care l-am început în 2010, când, împreună cu jurnalistul Ștefan Candea, am făcut înconjurul Mării Negre, trecând prin Bulgaria, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abhazia, Rusia, Ucraina și Moldova. De atunci, an de an, continui să adaug capitole noi, observând modul în care oamenii relaționează cu marea. Marea Neagră devine deopotrivă un loc al dragostei, al relaxării și al libertății, dar și al tensiunilor militare.”, a declarat fotograful.

Petruţ Călinescu este un fotograf român independent, licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, co-fondator al Centrului de Fotografie Documentară din România, care își propune să producă, să stimuleze și să grupeze cele mai bune proiecte despre fotografia documentară românească. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat la nivel internațional de agenţia londoneză Panos Pictures și de LAIF în Germania, Elveția și Austria. Fotografii ale sale au fost publicate în Sunday Times Magazine, Business Week, The New Statesman, 6 Mois, New York Times Lens, As Magazine, Esquire, Southern Weekly Metropolis etc. Printre premiile naţionale şi internaţionale câştigate de-a lungul timpului se numără: First prize for photo stories, BalkanPhotoFest, Bosnia (2018); Shortlisted for the Atkins CIWEM Environmental Photographer of the Year, UK (2015); Documentary award, Humanity Photo Awards – by UNESCO & CFA, China (2015); Daily life mention, China Press International (2015); Picture of the Year award of excellence (USA); Fotograful Anului, acordat de Asociaţia Fotografilor de Presă.

Portofoliul său poate fi văzut pe https://www.petrut-calinescu.com/index

Intrarea la Festival este liberă, expozițiile pot fi vizionate 24/7. Tururile ghidate sunt disponibile cu înregistrare în prealabil.

Mai multe informații despre Festival: https://www.photoisrael.org/en/