TEL AVIV. Liana Saxone Horodi – un nou episod al seriei „Portret de artist”

Continuă seria „Portret de artist”, prin intermediul căreia ICR Tel Aviv propune incursiuni în activitatea artistică a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu România.

Episodul din 8 septembrie îi este dedicat artistei plastice Liana Saxone Horodi: un periplu virtual prin cariera sa artistică de 60 de ani, dar și  prin experiențele de viață ai celor 80 de anipe care îi aniversează. Într-un dialog cu Cleopatra Lorințiu, artista, adevărată ambasadoare culturală a României în Israel, va oferi detalii privind procesul de creație, crezul său artistic și va vorbi despre personalitățile culturale românești care i-au marcat cariera artistică, de la profesori ca Rudolf Schweitzer-Cumpăna, la mentori ca Ionel Jianu, până la membri de familie și prieteni.

Materialul video (în limbile română și ebraică) va fi difuzat în premieră marți, 8 septembrie 2020, ora 18:00, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale ICR Tel Aviv.

Liana Saxone Horodi este pictoriță, graficiană și publicistă. S-a născut la București pe 11 septembrie 1940, iar la vârsta de 8 ani a început să învețe pictura cu Riza Propst-Kreid. A absolvit „Școala Centrală” din București în anul 1957. Deoarece nu a fost admisă la Facultatea de Arhitectură, având o „origine socială nesănătoasă”, a studiat pictura, în particular, cu celebrul pictor român Rudolf Schweitzer-Cumpăna. În vara anului 1959, tatăl ei, avocatul Valentin Saxone, a fost arestat și condamnat politic de regimul comunist la 16 ani de închisoare în Penitenciarul Jilava. După arestarea tatălui, fiind nevoită să își câștige existența sa și a familiei, a lucrat la Cooperativa Arta Lemnului. În anul 1963, după ce tatăl a fost eliberat din închisoare, a emigrat în Israel, unde a locuit o vreme în Kibuțul „Mishmar Haemek”. Ulterior, s-a stabilit la Pardes Katz, o localitate de lângă Tel Aviv. În 1966 a primit o bursă pentru tineri artiști de la Fondul „America-Israel” și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Avni” din Tel Aviv. În același an a avut prima expoziție personală la Casa Ziariștilor „Sokolov” din Tel Aviv. În 1973 s-a căsătorit cu inginerul Mirel Horodi și s-a mutat la Haifa. Este membră a Uniunii Pictorilor și Sculptorilor din Israel și a fost distinsă cu premiile Fondurilor Culturale Ianculovici (2001) și Palty (2003), precum și cu premiul Herman Struck al Municipiului Haifa (2004). De asemenea, începând din anul 2000 a desfășurat o bogată activitate publicistică în presa de limbă română din Israel, precum și în reviste din România („Observator Cultural”, „Cultura”, „Realitatea Evreiască”).

„Liana Saxone Horodi este o temperamentală. Ea dă dovadă de o continuă forţă exploratoare a culorii şi liniei, creând firesc un întreg armonios în care coexistă mişcare, emoţie, ritm şi vitalitate.” (Dorel Schor)