TEL AVIV. „Fetița cu cravata roșie” - reportaj despre lansarea volumului autobiografical diplomatului israelian de origine română Colette Avital

Un reportaj de prezentare a volumului autobiografic „Fetița cu cravata roșie” de Colette Avital, apărut la editura Yedioth Sfarim, în 2021, va fi difuzat pe 14 septembrie, începând cu orele 18:00, pe pagina Facebook, respectiv Youtube a reprezentanței, date fiind restricțiile sanitare impuse în Israel.

Materialul video care va avea subtitrare în limba română, include un scurt interviu cu Dov Eichenwald, directorul editurii Yedioth Sfarim, imagini de la evenimentul oficial de lansare a cărții care a avut loc la sfârșitul lunii iulie 2021, la ANU – Muzeul Poporului Evreiesc, precum și un interviu cu Colette Avital, realizat, în limba ebraică, de către jurnalista israeliană Keren Neizer Cohen. La eveniment au luat cuvântul personalități diplomatice și culturale israeliene, precum Nachman Shai, Ministrul Diasporei, Yossi Beilin, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Tamar Samash, fost ambasador al Israelului în România, Uzzi Baram, fost Ministru al Turismului.

Născută la București,Colette Avital este una dintre cele mai reprezentative personalități israeliene din domeniul diplomației și drepturilor omului. Totodată, a fost prima femeie care a candidat pentru funcția de președinte al statului Israel în anul 2007. A lucrat în diplomația israeliană ca atașat de presă la Bruxelles, consul și locțiitor de consul general la Boston, ministru plenipotențiar la Paris (1982-1985), ambasadoare în Portugalia (1988-1992) și a servit apoi în funcția de consul general la New York (1992-1996).

După ce a revenit în Israel, a fost numită director general adjunct pentru problemele Europei Occidentale, cel de-al treilea post ca importanță în Ministerul de Externe din Israel. A îndeplinit funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel.

A publicat articole de politică externă în prestigioasele revisteLe Monde, New York Times și New York Post.

În prezent, este director al Organizației Supraviețuitorilor Holocaustului în Israel, fiind foarte implicată în susținerea drepturilor supraviețuitorilor, și a fost aleasă, de curând, în Comitetul de Conducere al Yad Vashem.