TEL AVIV. Documentar despre masacrul de la Sărmașu, din 1944, când au fost uciși 126 de evrei

Documentarul Sărmaș '44, realizat de Teodora Drăgoi și Adrian Cioflâncă pentru TVR, va putea fi vizionat online, în data de 27 august 2020, de la ora 18:00, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv. Proiecția filmului documentar despre masacrul de la Sărmașu (astăzi localitate în județul Mureș), din 16/17 septembrie 1944, va fi urmată de o discuție, în limba engleză, la care vor participa Teodora Drăgoi,  jurnalist și producător TVR, și Adrian Cioflâncă, istoric și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România.

Televiziunea Română a oferit Institutului Cultural Român de la Tel Aviv drepturile de difuzare a filmului Sărmaș '44, pentru proiecția online din data de 27 august 2020, din cadrul programului „Cafeneaua Românească”. 

Sărmaș '44

Un film al morții și al supraviețuirii, amintiri cutremurătoare despre asasinarea a 126 de evrei. Documentarul conține imagini de la locul masacrului, mărturia unui martor ocular, fotografii originale făcute în timpul exhumării morților, interviuri cu istorici reputați, dar și documente și imagini de arhivă inedite. 

Cadavrele celor uciși (31 de bărbași adulți, 52 de femei adulte și 43 de copii până la vârsta de 15 ani) au fost deshumate din două gropi comune, în februarie 1945. Mormintele lor se găsesc astăzi în localitatea Cămărașu, județul Cluj, situată lângă hotarul comunei Sărmașu, din județul Mures.

Imagine: Remus Mircea Tigoianu

Montaj: Dan Doroftei

Ilustrația muzicală: Cristian Tudor Stănescu

Un film documentar de: Teodora Drăgoi și Adrian Cioflâncă

Producător executiv: Borislav Velimirovici