TEL AVIV. Discuție culturală în cadrul seriei de evenimente dedicate culturii idiș, „Yiddishkeit”

Continuă seria de evenimente dedicate culturii idiș, „Yiddishkeit”, printr-o discuție culturală dedicată regretatului artist și scenograf israelian Isiu Scharf, originar din România. Evenimentul, în limbile ebraică și idiș, va avea loc miercuri, 7 iulie 2020, ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6), cu live streaming pe pagina  Facebook a ICR Tel Aviv.

Programul evenimentului cuprinde o privire de ansamblu asupra creației artistice și a moștenirii culturale a cunoscutului scenograf și artist plastic israelian, precum și prezentarea unora dintre cele mai semnificative picturi, desene și lucrări de grafică realizate de acesta, inclusiv ilustrații pentru cărți de poezie în limbile idiș și ebraică.

Introducere: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv

Moderator: Tova Klinger

Participanți: Daniel Galay, poet și director Leyvik House din Tel Aviv, Ruth Levin, interpretă de muzică idiș și cercetător în domeniul operei lui Isiu Schär, Alexey Blauhaus, chitarist.

Iziu (Isidor) Schärf (1913, Cernăuţi - 1995, Rehovot) a fost artist plastic, scenograf și membru al cercului cultural al scriitorului Itzik Manger. În 1939, Schärf a ilustrat albumul "Zeks shloflider", publicat de Hersh Segal, care conține cântecele semnate de Leibu Levin. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, se mută cu familia de la Cernăuți în România și se stabilește la Iași, unde lucrează o perioadă îndelungată ca director artistic și scenograf la Teatrul Evreiesc din Iași. După închiderea teatrului, își continuă activitatea la Teatrul Evreiesc de Stat din București. La începutul anilor 1970, imigrează în Israel și continuă să lucreze ca ilustrator și artist plastic. Printre volumele publicate se numără – Colecția de cântece semnate de Z. Barditshever, cu gravuri de Isiu Schärf; cărți pentru copii semnate de Elieser Steinbarg.

Un eveniment organizat de ICR Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel.