- 15 September 2020
- Etichete ICR Tel Aviv Dinu Flamand Mihaela Cesa-Goje Sofia Gelman-Kiss Cafeneaua romaneasca Muzica corala
Intitulată „Confluențe lirice”, noua ediție online din seria „Cafeneaua Românească”, derulată de ICR Tel Aviv, îi va avea ca invitați pe dr. Sofia Gelman-Kiss, compozitor și muzicolog, dr. Mihaela Cesa-Goje, dirijor, și Dinu Flămând, poet, miercuri, 16 septembrie 2020, ora 18:00, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv. Moderator: Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.
Inițiativa acestui eveniment îi aparține Sofiei Gelman-Kiss, care a adaptat poemul lui Dinu Flămând, „Cum cele șapte culori…”, pentru muzică de cor mix, această compoziție fiind ulterior interpretată, alături de alte două lucrări semnate de aceasta în limba ebraică, de Corul Jubilate din Cluj-Napoca, sub bagheta dr. Mihaela Cesa-Goje.
Subiectele abordate vor include: colaborarea culturală dintre Sofia Gelman-Kiss și Dinu Flămând, drumul de la poezia poetului Dinu Flămând, sursă de inspirație pentru compozitoare, la interpretarea realizată prin efortul corului clujean condus de Mihaela Cesa-Goje, atmosfera culturală a Clujului, legătura dintre muzică și literatură, văzută atât din perspectiva unor muzicieni și muzicologi, cât și a unui om de litere. De asemenea, evenimentul va include și lectura lucrărilor adaptate pentru cor – poezia „Cum cele șapte culori…”, textul „Israel 70” și poezia lui Yaakov Barzilai „Trei focuri”, fiecare fiind urmată de interpretarea corală, sub bagheta Mihaelei Cesa-Goje.
Doctor în muzicologie și cadru didactic la Conservatorul „G. Dima“ din Cluj-Napoca până în anul 1986, când emigrează în Israel, Sofia Gelman-Kiss a predat la Academia de Muzică din Tel Aviv. A compus lucrări corale și intrumentale, iar în paralel este și o neobosită colaboratoare a publicațiilor israeliene de limbă română, „Minimum”, „Ultima oră” , „Orient expres”, „Nautilus”, unde semnează cronică muzicală, eseu, tablete și proză polițistă. Printre cărțile publicate se numără: „O crimă perfectă”, „Muzica corală polifonică”, „Oameni suntem”, „Meditații subiective”.
Mihaela Cesa-Goje ocupă, începând cu 2002, funcția de profesor doctor în cadrul catedrei de dirijat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În mai 2017, a fost numită asociată a Royal Academy of Music din Londra pentru contribuția semnificativă în domeniul dirijatului. Pe parcursul impresionantei cariere a primit numeroase burse, premii și distincții, printre care menționăm Taki Concordia Conducting Fellowship.
Dinu Flămând este poet, eseist, jurnalist, diplomat și traducător din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, iar în 2019 i s-a acordat premiul „Nichita Stănescu”. Volumele sale de versuri și de critică literară, dar și unele traduceri, au obținut mai multe premii naționale si internaționale. A obținut burse si a participat la programe internaționale de creație.