TEL AVIV. Centenar Ladislau Roth: discuție despre traseul biografic și artistic, legăturile cu Timișoara și relația cu Israelul

Ediția online de joi, 2 iulie 2020, a programului „Cafeneaua Românească”, derulat de ICR Tel Aviv, va fi dedicată personalității lui Ladislau Roth, compozitor, dirijor, prim-dirijor şi pianist recunoscut şi apreciat atât în România, cât şi peste hotare, un adevărat ambasador al artei şi culturii româneşti. Moderată de directorul ICR Tel Aviv și avându-i ca invitați pe Ladislau Roth, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara, și Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, discuția programată de la ora 16.00 va fi transmisă live pe pagina Facebook a ICR Tel Aviv https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și va urmări traseul biografic și artistic al lui Ladislau Roth, legăturile cu Timișoara și relația cu Israelul.

Evenimentul va include fragmente din concerte la al căror pupitru dirijoral a fost Ladislau Roth, precum și prezentarea cărții recent apărute la Editura Hasefer, Ladislau Roth: un secol de muzică și măiestrie de Elvira Cimponeriu. Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, va adresa un mesaj prin intermediul unei înregistrări video.

Ladislau Roth este născut pe 4 iulie 1920, la Satu Mare. În anul 1944 este închis, alături de părinţii săi, în ghetoul din Oradea, deportat apoi în lagărul de exterminare de la Auschwitz, unde mama sa a murit, iar el și tatăl său au fost ulterior trimiși la lagărele de muncă din Austria. După eliberare, Ladislau Roth şi-a continuat studiile muzicale, absolvind Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

Ladislau Roth, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, este una din figurile emblematice ale Timișoarei muzicale și iudaice. Din 1946 până în 1958 a activat la Opera de Stat Timișoara ca dirijor, apoi prim-dirijor. În anii 1967-1968 a dirijat în Africa de Sud, în anul 1968 a colaborat cu Radiodifuziunea daneză la Copenhaga, iar în anul 1970 a dirijat o stagiune la „Landestheater” din Salzburg. Timp de 11 ani a fost dirijor la Opera din Mexic. În anii 1985 și 1987 a lucrat ca dirijor în Statele Unite. După 1989, în România, a dirijat spectacole și concerte la Opera Națională Română din Timișoara, la Brașov, Arad, București și la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare. În Israel, Ladislau Roth a fost dirijor al Orchestrei simfonice radio din Ierusalim, al Corului de cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”, a compus adaptări muzicale pentru numeroase spectacole și discuri.