Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu aplaudat pe scena teatrului „Capitala” din Beijing

În serile de 25, 26 și 27 martie 2016, la Teatrul Arta Poporului din Beijng, au avut loc trei reprezentații ale piesei „Oidip" din repertoriul Teatrului Național „Radu Stanca", regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, muzica Vasile Șirli.

Teatrul Național „Radu Stanca" din Sibiu a fost invitat de către Teatrul Arta Poporului din Beijing să participe în cadrul Festivalului Internațional de Teatru organizat în perioada 3 - 31 martie 2016, a cărei participare a fost susținută de către ICR Bejing.

Despre prezenţa instituţiei culturale sibiene la acest mare eveniment, directorul acesteia, Constantin Chiriac relatează realizatoarelor emisiunii „Cultura Chinei într-o ceașcă", Radio China Internațional, Secția Limba Română: „Este o prezenţă pentru care am lucrat multă vreme. Sunt unul din marii prieteni ai Chinei. Între 2007 şi 2010 am fost consultantul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai ales de chinezi. Graţie succesului pe care l-am avut şi, în primul rând, succesului Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care în clipa asta este cel mai mare festival din lume, este mai mare chiar decât Edinburgh şi Avignon, care sunt mult mai titrate şi mai vechi, unul este din 1946, unul este din 47, Festivalul de la Sibiu este din 1994. Ei bine, anul trecut, au fost 427 de evenimente din 70 de ţări, în 67 de spaţii de joc cu aproximativ 65.000 de spectatori pe zi. Este suma cea mai mare pe care un festival de teatru, un festival de artele spectacolului îl poate aduce din lume. Graţie acestui succes am adus, anul trecut, 33 de directori de mari centre culturale, de artele spectacolului din China, de peste tot, la festival şi am dezvoltat cu ei un program strategic. Acum 2 ani am fost invitat de premierul şi de preşedintele ţării alături de alte 20 de mari personalităţi din artele spectacolului din lume să facem o întâlnire pe ceea se înseamnă reformă în domeniul culturii în China. Şi atunci am avut şansa, graţie acestui program, să călătoresc în jurul Chinei şi să văd realitatea chineză aşa cum arată ea, de la zona cea mai fabuloasă, ceea ce înseamnă tehnologie, până la zona cea mai pauperă. Deci a fost o experienţă fără precedent şi de atunci am clădit aceste relaţii, am fost căutat de domnul director al Teatrului Naţional al Poporului din China şi care mi-a cerut ca să venim cu un spectacol important aici. Doi ani am lucrat să putem să ajungem cu acest spectacol cu care am fost, anul trecut, în Japonia, la Tokio Metropolitan, cel mai important centru de artele spectacolului şi, iată, avem trei reprezentaţii care de multă vreme sunt soldout. Este un prim pas, pentru că vom continua acest parteneriat. Ei vor fi, anul viitor, la Sibiu, în cadrul festivalului, între 8 şi 17 iunie."

            „Oidip" este o adaptare după "Oedip la Colonos" şi "Oedip Rege" de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost concepută şi ca un proiect de cercetare și se bucură de o traducere nouă din greaca veche a celor două piese. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

Spectacolul „Oidip" a fost foarte bine apreciat de publicul chinez și nu numai, acesta a admirat talentul actorilor Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos. Succesul spectacolului a declanșat aplauze furtunoase și exclamații de bucurie de la finalul fiecărei reprezentații, care s-a jucat cu casa închisă.

Teatrul Naţional „Radu Stanca" este unul dintre cele mai importante și de succes teatre din România, continuator al tradiţiei de aproape cinci secole de teatru în Sibiu şi în regiune şi, alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a reuşit performanţa unică de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în anul 2007. Având în repertoriu 85 de spectacole diferite, pornind de la tragedia greacă şi ajungând la cel mai novator experiment al secolului XXI, Teatrul Naţional „Radu Stanca" colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni.

Se intenționează ca la anul Teatrul Național „Radu Stanca" din Sibiu să revină în China cu „Faust" sau cu o piesă românească.