Teatrul Național din Chișinău prezintă „Dosarele Siberieiˮ la Espace Lumen din Belgia cu sprijinul ICR Bruxelles

În cadrul celui mai amplu turneu european realizat până acum de trupa Teatrului Național „Mihai Eminescuˮ din Chișinău, Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține prezentarea spectacolului „Dosarele Siberieiˮ pe scena Espace Lumen astăzi, 19 octombrie 2023. Sprijinul ICR accentuează importanța integrării Republicii Moldova în acțiunile și inițiativele de cooperare culturală ale Uniunii Europene și, implicit, a susținerii parcursului european al Republicii Moldova. Organizarea turneului Teatrului Național Mihai Eminescu în Cehia, Belgia, Germania și România este susținută de Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Ambasadele Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg, în Republica Cehă și Sfântul Scaun, în Republica Federală Germania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Ambasada Republicii Cehe în R. Moldova, Ambasadele României în Regatul Belgiei și în Republica Federală Germania, Reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Bruxelles și Berlin, instituții publice și organizați neguvernamentale.

Realizat de regizorul Petru Hadârcă după memoriile victimelor comunismului deportate în ținuturile îndepărtate ale Gulagului sovietic, spectacolul redă experiența dramatică prin care a trecut populația de la Est de Prut, în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 și a ocupării sovietice a Basarabiei. Scenografia este semnată de Irina Gurin. Memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru stau la baza scenariului „Dosarele Siberieiˮ de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu.

Jocul artistic, măiestria actorilor, coregrafia expresivă și proiecțiile digitale transmit, cu emoție și empatie, un mesaj puternic despre durerea și reziliența umană, accentuând importanța prezentării trecutului și a menținerii unei memorii vii, pentru ca generațiile actuale și viitoare să învețe din lecțiile istoriei.

„Republica Moldova și România sunt împreună nu doar prin Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat în 2010, dar și prin comunitatea de limbă și cultură. De aceea, Institutul Cultural Român este partenerul firesc al creatorilor și operatorilor culturali în promovarea culturii și limbii noastre în străinătate, în colaborare cu misiunile diplomatice ale celor două țări. Suntem partenerii statornici ai Teatrului Național «Mihai Eminescu» de la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău, dar susținem și prezențele internaționale din Republica Moldova în domeniul teatrului, al artelor și literaturii. «Dosarele Siberiei» este un spectacol despre latura poate cea mai întunecată a istoriei noastre comune, despre trauma colectivă a românilor basarabeni. Felicit TNME că, prin acest turneu european, ne trezește conștiința, în aceste vremuri complicate.ˮ - Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Statisticile arată că numărul victimelor care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic este impresionant.După cum afirmă Petru Hadărcă, ,,aceste cifre au suflet”, așa încât este importantă păstrarea amintirilor și conștientizarea pericolelor pe care le pot genera regimurile totalitare: ,,Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți (....) Fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic”.

Spectacolul „Dosarele Siberieiˮ a obținut numeroase premii în Republica Moldova și în România, cum ar fi Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITEM din 2020 și Premiul pentru regie și scenariu în teatru - document la Gala revistei culturale „Rinocerul” din București, în 2021.

Următoarea destinație va fi Berlin, unde trupaTeatrului Național Mihai Eminescu va juca la Sala Atrium din Reinhardtstraße 14, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin duminică, 22 octombrie 2023. Tot în cadrul turneului susținut de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu, spectacolul a fost prezentat duminică, 15 octombrie 2023, la Praga, cu prilejul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional PALM OFF FEST, organizat de Teatrul Divadlo pod Palmovkou. Turneul se va încheia miercuri, 25 octombrie 2023, cu o reprezentație la Bistrița, România, în sala Palatului Culturii.