Teatrul Masca și Vlad Miriță, pe scenă în Serbia - Incursiuni în Bucureștiul de altădată pentru românii din Voivodina

Luni, 7 iulie 2014, de la ora 19.30, la Petrovasâla (Vladimirovac), în Serbia, Teatrul Masca și Vlad Miriță vor ajunge pentru prima dată la românii din Voivodina. Teatrul Masca va susține, la Casa de Cultură din localitate, o reprezentație cu piesa Parcul în regia lui Mihai Mălaimare, iar Vlad Miriță va interpreta piese de pe albumul Iubesc femeia – povestea bărbatului interbelic. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor Țării și Limba Română, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia.

Spectacolul Parcul este interpretat în stilul statuilor vivante. Mișcarea sacadată și în ralanti a actorilor care dau viață istoriilor din piesă trimite la perioada de început a filmului mut. „(…) spectacolul acesta este de fapt despre noi, despre societatea românească aşa cum s-a transformat ea pe parcursul unui secol. Parcul este o privire lucidă asupra ultimului veac românesc şi, fiind lucidă, nu avea cum să nu fie şi comică şi tragică în aceeaşi măsură în care râdem până simţim gustul sărat al lacrimilor, pentru că aşa este de fapt, românul: zeflemitor până la obrazul lui Dumnezeu şi plăpând ca un sărut închipuit. Parcul nu este altceva decât o oglindă. Din păcate, sau din fericire, este una netrucată!“ – Mihai Mălaimare

Albumul lui Vlad Miriță cuprinde zece piese interpretate de-a lungul timpului de Zavaidoc, Cristian Vasile, Gică Petrescu și alții. Vlad Miriță va fi acompaniat la pian de Alexandru Burca, iar între cântece vor fi intercalate momente de proză și versuri.

În Voivodina trăiesc aproximativ 35 000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română, iar în 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. Comunitatea Românilor din Serbia este principala asociație românească din regiune care promovează limba, cultura și identitatea românească în rândul acestei comunități.