Teatrul Giuvlipen participă la Festivalul Internațional „Roma Hősök / Roma Heroesˮ, cu sprijinul ICR Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta susține participarea Teatrului Giuvlipen, cu spectacolul Virală pe Tik Tok, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Roma Hősök / Roma Heroesˮ (Eroi romi), desfășurată în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2023 la Casa de Cultură Eötvös10 din Budapesta. Ediția din anul 2023, având tema Generații, va prezenta producții semnate de cinci teatre de romi. Artiști italieni, suedezi, români și maghiari, inspirați și din propriile experiențe, vor prezenta personaje mai puțin cunoscute din trecutul și prezentul Europei, prin intermediul unor povești reale și fictive. Producția din România este programată vineri, 1 decembrie 2023, la ora 19.00.

Spectacolul Virală pe Tik Tok al Teatrului Giuvlipen din București, scenariu și regie Mihaela Drăgan, vorbește despre tineri prin prisma fenomenului cultural TikTok, urmărind călătoria remarcabilă a două fete care încearcă să devină faimoase pe rețeaua de socializare. Într-o societate cu standarde duble, tinerele se confruntă cu idealurile sexiste de frumusețe, mișcarea periculoasă a pick-up artiștilor, presiuni referitoarea la virginitate și a căsătorie, dar și influența religiei în suprimarea drepturilor femeilor. Cu o carismă contagioasă, ele folosesc TikTok pentru a declanșa o revoluție socială împotriva ignoranței care învăluie societatea în care trăiesc. Pe măsură ce videoclipurile lor cresc în popularitate, prietenia lor navighează între momente de sprijin și adversitate. De la vulnerabilitate la reziliență, ele stau drept faruri ale schimbării, încurajându-le și pe altele să se ralieze cauzei lor. Din distribuție fac parte actrițele Nicoleta Ghiță și Bianca Mihai.

Din 2017, Independent Theatre din Ungaria organizează anual unicul festival internațional de teatru rom din lume. Festivalul prezintă companii și artiști romi din mai multe țări europene și propune să prezinte valorile teatrului romilor, să sensibilizeze opinia publică cu privire la situația dificilă a comunităților rome, concentrându-se pe provocările persoanelor care reprezintă o valoare în societate și care pot fi prezentate și dramatizate ca eroi.

Spectacolul Virală pe Tik Tok

Actori: Nicoleta Ghiță și Bianca Mihai

Apariții video: Cezar Grumăzescu și Adrian Mihai Petrache

Text și regie: Mihaela Drăgan

Asistent regie: Giovanni Brand

Muzică: Andrei Horjea

Versuri: Mihaela Drăgan, Nicoleta Ghiță, Bianca Mihai

Coregrafie și mișcare scenică: Răzvan Rotaru și Corina Platon

Scenografie: Ileana Zirra

Costume: Zita Moldovan

Video design: Constantin Șimon