Teatrul de Stat Constanța, în premieră la Festivalul Internațional de Teatru din Izmir

Teatrul de Stat Constanta, in premiera la Festivalul International de Teatru din Izmir

Spectacolul "Razna prin povești" după Ion Creangă, în regia lui Nicolae Poghirc, pus în scenă la Teatrul de Stat Constanța, participă la Festivalul Internațional de Teatru din Izmir.

Teatrul de Stat Constanța este primul teatru din România invitat să participe la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru din Izmir, derulat în perioada 4-14 decembrie 2015 sub egida TAKSAV, fiind cel mai mare eveniment de gen din zona Egeană.

Actorii constănțeni vor susţine o reprezentație, în data de 9 decembrie 2015, ora 20.00, pe scena Centrului Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak. Scenariul spectacolului este semnat de  Laura Maria Schevach și Nicolae Poghirc, scenografia de Sanda Mitache, iar muzica îi aparține lui  Liviu Manolache. Distribuţia este alcătuită din actorii Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Mirela Pană, Ana Maria Ștefan, Alina Manțu și Cosmina Soare.

ICR Istanbul se află la prima colaborare cu Teatrul de Stat Constanța și cu operatorul cultural TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf - Foundation for Social Research, Culture and Art). Având sediul central în Ankara, TAKSAV și-a deschis în urmă cu câțiva ani o filială în Izmir prin intermediul cărei aplică experiența celor 19 ani dobândită în organizarea festivalurilor de teatru din capitala Turciei. Astfel, de 3 ani promovează trupele străine de teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Izmir. În cei 3 ani, festivalul a avut peste 20 de mii de spectatori, 89 de trupe de teatru din străinătate și aproape 200 de voluntari care s-au ocupat de coordonare și implementare. La ediția din acest an se vor alătura companii de teatru din Azerbaidjan, Franța, Grecia, Iran, Austria, Georgia. Anul trecut, țara invitată de onoare a fost Elveția. Tema ediției 2015 a festivalului este "Libertatea", iar obiectivul principal îl constituie realizarea unei întâlniri la confluența dintre estetica artistică, prietenie și împărtășirea de experiențe. Pe lângă spectacolele de teatru, programul festivalului mai include: workshop-uri, prelegeri și discuții panel despre performanțe și tehnici teatrale.