Teatru independent feminist rom din România, la Festivalul „Eroi Romi” de la Budapesta

Prima companie de teatru independent feminist rom din România, „Giuvlipen”, participă la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Eroi Romi”, care se desfășoară la Budapesta, în perioada 24 august – 15 septembrie 2019 .

Institutul Cultural Român de la Budapesta sprijină reprezentația spectacolului „Who killed Szomna Grancsa” a companiei de teatru „Giuvlipen” din data de 15 septembrie 2019, de la ora 18.00,  de pe scena teatrului RS9 – Vallai kert (str. Rumbach Sebestyén, nr. 9, 1075 Budapesta).

Festivalul oferă posibilitatea creatorilor romi din domeniul teatrului, din Europa, să-și prezinte producțiile culturale. Obiective principale ale festivalului constă în prezentarea valorilor culturii rome în domeniul artelor spectacolului și oferirea unei imagini asupra vieții comunităților rome din lume, prin prezentarea unor modele și povești personale.

Compania de teatru „Giuvlipen”

Prima companie de teatru independent feminist rom din România, „Giuvlipen”, a fost înființată de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, împreună cu regizorul Mihai Lukács - în 2014; Giuvlipen, în limba romani înseamnă „feminism”.

„Giuvlipen își propunea încă de la înființare să spună povești despre viețile femeilor rome și să contribuie la întărirea statutului acestora în interiorul și în afara comunităților din care provin”.(Laura Sandu – Gazeta de Artă Politică)

„Plăcerea estetică și emoțională este politică, pentru că depășește granița dintre familie și oraș, dintre comunitatea romă și ne-romi, dintre bărbați și femei, și mai ales, depășește granița cromatică.” (Giovanni Picker – Discover Society)

Detalii: http://independenttheater.blogspot.com/