Târgul de Carte de la Frankfurt - o avanpremieră pentru cel de la Leipzig

În perioada 11 - 15 octombrie s-a desfășurat Târgul de Carte de la Frankfurt,  o avanpremieră pentru cel de la Leipzig de anul viitor, la care țara noastră va avea, din nou, după 20 de ani, statutul de țară invitată de onoare. Deschiderea standului național a avut loc miercuri, 11 octombrie în prezența E.S. domnul Emil Hurezeanu și a fost urmată de o Conferință de presă la care, pe lângă Ambasadorul României în Republica Federală Germania, au mai participat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig. 

Programul participării a inclus lansări de carte, întâlniri literare, conferințe ale unor autori români și străini. Evenimentul a inclus prezentarea cele patru antologii de literatură română ce urmează să apară în limba germană până la Târgul de Carte de la Leipzig 2018.  Este vorba despre două antologii de proză care vor apărea în revista Die Horen și la Editura Transit (Transit Verlag) și două de poezie — Editura Pop (Pop Verlag) și în revista Sprache im Technischen Zeitalter. Selecția autorilor de proză a fost făcută de Bogdan-Alexandru Stănescu (Die Horen), Anke Pfeiffer și Daniela Duca (Transit Verlag), iar a celor de poezie de către Traian Pop (Pop Verlag) și Radu Vancu (Sprache im Technischen Zeitalter). Cele patru titluri beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român.



Programul evenimentelor fost:

Miercuri, 11 octombrie

Deschiderea standului național.

Vineri, 13 octombrie

15.00 – 16.00

Avanpremiera traducerii volumului de poezie Lecția de anatomie (editura Pop Verlag)

Participă: E.S. domnul Emil Hurezeanu, Georg Aescht (traducător), Traian Pop (editor).

Organizatori: Pop Verlag, Ministerul Culturii și Identității Naționale

17.00

Conferință de presă, urmată de un cocktail la standul României, pentru a prezenta programul evenimentelor la Târgul de Carte de la Leipzig, ediția 2018.

Invitați: E.S. domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig.

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Sâmbătă, 14 octombrie

10.00 – 12.00

MATRIX – Întâlnire literară internațională cu autori din Germania, Turcia, Georgia și România. Participă: Denisa Comănescu, Kira Mantsu, Gerhardt Csejka, Jan Cornelius și Katharina Kilzer

Organizator: Pop Verlag

12.00 – 13.00

Lansare de carte: Fantoma din moară de Doina Ruști (Klak Verlag 2017). Participanți: Doina Ruști, Jörg Becken (directorul Klak Verlag), Jan Cornelius (moderator).

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

13.00 - 15.00

Întâlnire literară Germano-Georgiano-Română. Autori, texte și cărti din România, apărute sau în curs de apariție in editura Pop, în dialog cu autorii, textele și cărțile apărute sau în curs de apariție ale colegilor germani, la aceeași editură. Participă autorii: Christian Schenk, Uli Rothfuss, Ursula Teicher Maier, Traian Pop Traian, Adriana Carcu, Horst Samson și Irma Schiolaschwilli.

Antologie de poezie română: George Bacovia, într-o nouă traducere. Lectură și discuție cu traducătorul Cristian Schenk și cu editorul Traian Pop.

Organizator: Pop Verlag

15.00 – 16.00

Există o piaţă de export pentru literatura română?

Masă rotundă pe tema antologiilor de literatura română ce urmează să apară în limba germană până la Târgul de Carte de la Leipzig 2018, când România va avea statutul de țară invitată de onoare.

Participanți: Daniela Duca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Radu Vancu, Thomas Geiger (editor), Thorsten Arendt (editor), Traian Pop (editor), Georg Aescht (traducător), Ernest Wichner (moderator).

Organizator: Ministerul Culturii și Identității Naționale

16.00 – 17.00

Lansarea volumului bilingv româno-german Mosaik/Mozaic, aparținând autoarei germane de origine română Liane Focșa, publicat la editura Vremea. Apărută în frumoase condiții grafice la editura Vremea, cartea este o culegere de proze scurte, inspirate din experiența de viață și călătoriile autoarei.

Participanți: Liane Focșa (autor), Silvia Colfescu (editor), Jan Cornelius (moderator, traducător).

Organizator: Editura Vremea