Tandemul Ion Caramitru – Petru Hadârcă, la evenimentele ocazionate de Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău

Cel mai ambiţios şi mai amplu eveniment al anului teatral din Republica Moldova, reunește la teatrul „Mihai Eminescu" din Chișinău, în perioada 16-29 septembrie 2019 numeroase teatre cu spectacole în limba română, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale. Evenimentul marchează cu fast deschiderea stagiunii a 98-a a teatrului gazdă. 

Evenimentul, aflat la cea de-a  V- a ediție, este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Chișinău, Institutului Cultural Român din București şi Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova și Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României.

Pe lânga spectacolele teatrului din Chișinău, iubitorii de grai românesc vor avea ocazia să participe la reprezentații ale teatrelor din România precum Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, cât și la spectacole ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, susținute financiar de către Institutul Cultural Român,  la spectacole ale teatrelor Teatrul Național Târgu-Mureș (cu ambele trupe, română și maghiară); Teatrul ”B. P. Hasdeu”, Cahul; Centrul de Arte ”Coliseum”, dar și ale Teatrului Național „Strija” din Serbia.

Deschiderea oficială a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești și conferința de presă vor avea loc în data de 16 septembrie în Sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. În aceeași zi este programat spectacolul „Dosarele Siberiei” în regia lui Petru Hadârcă.

Anul acesta evenimentul se va bucura de prezenţa unor mari artişti români, „orchestraţi” de tandemul Ion Caramitru – Petru Hadârcă.

Programul cuprinde și spectacolele radiofonice ale Teatrelor Radiofonice din Bucureşti şi Chişinău, conferințe, concerte, expoziţii sau întâlniri cu regizorii și actorii invitați.

Din program salutăm prezența spectacolelor teatrelor din România: „Noii infractori” a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, „Perfect compus”, și „Balul” ale Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, „Miroase a pradă” și „Retroelectro” ale Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Detalii despre programul evenimentului puteți găsi în fisierul atașat.