Tânărul pianist Daniel Ropotă, în Seria românească de la St Martin-in-the-Fields

Pianistul Daniel Ropotă este invitatul lunii decembrie în seria de concerte organizată de Institutul Cultural Român din Londra, de mai bine de opt ani, împreună cu prestigioasa instituție muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields. În data de 3 decembrie, acesta va oferi un recital de pian ce va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, Dmitri Shostakovich, Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Claude Debussy.

Concertul încheie seria de recitaluri româneşti de la St Martin-in-the-Fields din acest an, în care s-au derulat nu mai puţin de patru evenimente, susţinute de pianistul Andrei Gologan, chitariştii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, tenorul Vlad Robu şi pianista Iulia Marin. Următorul concert va avea loc pe 29 ianuarie, avându-i ca protagonişi pe studenții români de la prestigioasa şcoală de muzică Purcell School.


Daniel Ropotă studiază pianul la Royal Northern College of Music din Manchester (RNCM), sub îndrumarea prof. Helen Krizos. Tânărul pianist a primit, în anul 2015/2016, o bursă de merit pentru performanțele sale muzicale. În timpul liceului, Daniel Ropotã a câştigat, la competiţii nationale şi internaţionale, 24 de premii. În 2013, a primit o distincție onorifică din partea Inspectoratului pentru Educație și Formare Iași, pentru rezultate excepționale în concursuri prestigioase. A susținut recitaluri de pian și camerale în cadrul unor festivaluri precum “Festivalul Internațional George Enescu”, “The Chetham's International Piano Summer School” în Marea Britanie, și “Crescendo Summer Institute Festival”, în Ungaria. La vârsta de cincisprezece ani și-a făcut debutul ca solist și, de atunci, a concertat alături de numeroase orchestre filarmonice din România, Moldova și Anglia. A colaborat cu dirijori precum Olivier Robe, Vlad Conta, Mihail Agafita sau Marco Belassi. În 2017, a cântat alături de Manchester Camerata, în cadrul cursurilor de măiestrie organizate de RNCM.

Pentru mai multe detalii despre eveniment și despre întreg programul ICR Londra, vă rugăm să vizitaţi www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/.