Tabăra „Matrice culturală şi spirituală românească" și parteneriatul dintre Mitropolia Olteniei și Institutul Cultural Român

Tabara Matrice culturala si spirituala romaneasca" si parteneriatul dintre Mitropolia Olteniei si Institutul Cultural Roman Tabara Matrice culturala si spirituala romaneasca" si parteneriatul dintre Mitropolia Olteniei si Institutul Cultural Roman

În intervalul 1-7 iulie și 27 august - 2 septembrie 2016, se va desfășura prima ediție a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească", care va avea loc la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj. Agenda evenimentului cuprinde o serie de conferințe susținute de prof. univ. dr. Nicu Panea, pr. conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu pe teme de cultură și spiritualitate, dar și de Gheorghe Porumbel, dirijorul ansamblului artistic Doina Gorjului. În concordanţă cu temele vor fi puse în evidență  aspectele generale,  precum şi cele specifice zonei, accentuând îndeosebi tradiţia monahală transmisă de la Sfântul Nicodim, până astăzi. Luările de cuvânt vor fi urmate de o serie de ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere, maestră în țesături populare.

Deschiderea taberei va avea loc vineri, 1 iulie, ora 18.00, la Mănăstirea Tismana, în prezența ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, și a președintelui Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, care vor susține o conferință de presă, în cadrul căreia se va  semna și parteneriatului între Institutul Cultural Român și Mitropolia Olteniei.

Proiectul aduce reprezentanți ai generației tinere de români care locuiesc în comunitățile istorice din vecinătatea României, oferindu-le prilejul de a cunoaşte locuri, valori și personalităţi ale culturii române. Tabăra vizează și pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de hotarele țării prin prezentarea unor modele româneşti, prin susţinerea unor activitati privind limba, istoria și prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.

Proiectul are drept miză reunirea  reperelor spirituale şi culturale care dau sens identităţii noastre și se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român și în programul ICR 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși fiind, de asemenea, prilejuit de  declararea anului 2016 drept  An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin orthodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 


Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului". Partener media este studioul teritorial TVR Craiova.