Sunetele timpului s-au auzit la Universitatea Națională de Muzică din București

Concertul Sunetele timpului a avut loc duminică, 23 aprilie, de la ora 18.00, la Sala ”George Enescu” de la Universitatea Națională de Muzică din București. Programul a cuprins lucrări pentru pian de Filip Lazăr și Anatol Vieru și pentru cvartet de coarde de Anatol Vieru, Myriam Marbé și Fred Popovici. Lucrările au fost interpretate de Gaudeamus Quartet(Filarmonica Brașov), iar Sonata I pentru pian a compozitorului Anatol Vieru și Suita a II-a pentru pian de Filip Lazăr au fost interpretate, în prima parte a programului, de pianista Elena Vieru Conta.

Proiectul ”Contribuția creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangarda al artei muzicale contemporane”are ca scop actualizarea profilului pe care acești muzicieni l-au realizat atât în prima, cât și – mai ales – în a doua jumătate a secolului XX. Alături de Anatol Vieru, compozitorul Myriam Marbé a însemnat mult pentru cultivarea muzicii semnificative din lume în România. În același timp, cei doi muzicieni au făcut parte dintr-un corp profesoral de elită, care a contribuit decisiv la desenarea unei școli de compoziție profesionistă. Compozitorul Fred Popovici, prezent în programul concertului, aparține generației următoare celei lui Marbé și Vieru.

"Lucrarea mea, lvbeet@op135.com (Cvartet de coarde nr. 3 cu electronics), aparține  curentului de deconstrucție. M-a inspirat Jacques Derrida", a spus Fred Popovici, care a ținut un cuvânt înainte de concert.

Gaudeamus Quartetuna dintre cele mai apreciate formaţii camerale din România,a fost înființat în 1986 la Iași, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Pentru două sezoane consecutive – în calitate de Cvartet în rezidență – a susținut concertele stagiunilor de iarnă de la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie (1997 și 1998). Cu o omogenitate aparte a sunetului, o putere de transmitere electrizantă şi o versatilitate plină de imaginaţie, Gaudeamus Quarteta fost invitat să concerteze pe marile scene ale Europei şi internaționale, realizând turnee în Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Olanda, Japonia. Gaudeamus Quartet impresionează prin seriozitatea cu care abordează lucrările de muzică de cameră, prin abilităţile tehnice şi muzicale, prin felul concentrat în care interpretează opere ale diferiţilor compozitori (Thomas Kakuska, membru al Alban Berg Quartet).

Născută la Moscova într-o familie de muzicieni, Elena Vieru Conta a studiat pianul la București, Salzburg, Moscova și Geneva cu Gabriel Amiras, Carlo Zecchi, Lev Naumov și Harry Datyner.În paralel, a studiat pictura și desenul cu Gyuri Glauber și Clarette Wachtel. Arta sa interpretativă acoperă repertorii de muzică clasică și contemporană, solista fiind frecvent invitată să susțină recitaluri în străinătate. În calitate de artist plastic, este cunoscută prin expozițiile personale de pictură, grafică si colaj. A susținut un doctorat interdisciplinar summa cum laude(muzicologie, istoria și teoria artei, psihologia percepției) în 2004. În paralel cu activitatea de pianist și artist plastic, Elena Vieru Conta a predat pian în România, Elveția și Canada. În prezent, predă cursuri interdisciplinare (interferențe muzică-pictură) la Universitatea de Muzică din București.