SUEDIA. „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, prezentat în limba suedeză la Göteborg

O prezentare a traducerii în limba suedeză a volumului „Jurnal” de Mihail Sebastian, apărut în 2019 la Editura suedeză h:strom cu sprijinul programului TPS al ICR, va avea loc marți, 6 octombrie, ora 18.30 (ora Suediei), la Litteraturhuset, din Göteborg. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cuLitteraturhuset și Asociația Judiska Salongen din Göteborg.

La lansarea cărții vor participa scriitorul Henrik Nilsson, traducătoarea Inger Johansson, actrița Adriana Savin și editorul Adam Persson. Evenimentul va consta din prezentarea romanului, urmată de o discuție între scriitorul Henrik Nilsson, care a scris și prefața volumului, și traducătoarea cărții în limba suedeză, Inger Johansson. Aceștia vor aborda teme cum ar fi receptarea cărții lui Mihail Sebastian în spațiul suedez și importanța memorării trecutului și a Holocaustului în istoria umanității.

Evenimentul va fi completat de o lectură a unor fragmente relevante din „Jurnal”, în interpretarea actriței suedeze de origine română, Adriana Savin. Aceasta va mai povesti și despre tatăl ei, Lucien Savin, violonist și contemporan cu Sebastian, acompaniind momentul de audiții muzicale menționate în „Jurnalul” lui Sebastian. Discuția va fi transmisă live pe pagaina de Facebook a asociației Judiska salongen din Goteborg și a ICR Stockohlm, urmând apoi ca înregistrarea să fie pusă la dispoziția publicului pe canalul YouTube al ICR Stockholm.

Inger Johansson este traducătoare literară din limbile română și engleză. A tradus numeroase cărţi și piese de teatru din limba română, în special de Mircea Cărtărescu (trilogia Orbitor, Nostalgia, Travesti, Jurnal, Levantul, Solenoid) și de Gabriela Melinescu (romanele acesteia, două jurnale și poeme), dar și de autori precum Max Blecher, Paul Celan, Norman Manea, Horia Lovinescu, Nichita Stănescu, Varujan Vosganian, Gianina Cărbunariu, Ioana Nicolaie.

Adriana Savin este actriță și dansatoare suedeză de origine română, care activează în prezent la Stockholm în artele spectacolului și film, ca actriță vocală, recitator și cântăreață. Și-a început cariera de dansatoare într-o mare producție a lui Ingmar Bergman la Teatrul Regal Dramaten din Stockholm. După 11 ani ca dansatoare, aceasta și-a continuat studiile la Academia de Teatru și de atunci a lucrat în principal ca actriță, atât în spectacole de teatru, cât și în film.

Henrik Nilsson este poet, critic literar și jurnalist suedez. După un interludiu la Lisabona, trăiește în prezent din nou în Malmö, orașul său natal. Volumul „Nopțile, Verónica” reprezintă debutul său în proză. Henrik Nilsson este cel care a scris prefața la „Jurnalul” lui Mihail Sebastian.

Judiska salongen din Goteborg este o asociație non-profit recent formată și un loc în care literatura este în prim plan, în toată versatilitatea sa. Încă de la înființare, în aprilie 2019, Salonul Evreiesc a organizat programe la care au participat personalități culturale suedeze însemnat, printre care Bruno Schulz, Hanna Krall, Anita Goldman, Maciej Zaremba, Emi-Simone Zavall, Ingrid Elam, Maria Sleszynska, Håkan Pieniowski, Mattias Hagberg, Rakel Chukri, Leif Zern și Kenneth Hermele.

Casa de literatură Litteraturhuset este administrată de asociația Salonul evreiesc. Acesta a fost înființat cu scopul de a organiza evenimente culturale cu temă evreiască în literatură, artă, teatru, muzică, film, dans și alte zone culturale.