Succese remarcabile ale autorilor români peste hotare

Scriitorul Mircea Cărtărescu, distins recent cu premiul Gregor von Rezzori, este anul acesta şi finalist al râvnitului Premiu Strega European. „Orbitor. Corpul / Abbacinante. Il Corpo" de Mircea Cărtărescu, publicat în limba italiană la editura Voland, în 2015, a fost selectat pentru Premio Strega Europeo. Accademia di Romania susține participarea autorului Mircea Cărtărescu la gala de decernare, în data de 5 iulie 2016, la Basilica di Massenzio din Roma.

Dramaturgul, romancierul şi poetul Matei Vişniec a fost recompensat cu Premiul „Jean Monnet" pentru Literatură Europeană 2016, pentru romanul „Negustorul de începuturi de roman/ Le marchand de premières phrases: roman kaléidoscope", apărut la editura Jacqueline Chambon. Premiul „Jean Monnet" pentru literatură europeană este acordat de departamentul Charente şi recompensează în fiecare an un scriitor european pentru opera scrisă sau tradusă în limba franceză. Premiul îi va fi înmânat în luna noiembrie în localitatea Cognac.

Iar două tablouri ale pictorului român Adrian Ghenie au fost vândute, pe 28 iunie 2016, în cadrul licitaţiei de artă contemporană organizată de casa Sotheby's, la Londra, cu suma totală de 2.530.000 de lire sterline, echivalentul a peste 3 milioane de euro. Prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, intitulată „The Hunted" (2010), a fost achizitionaţă la preţul de 1.865.000 de lire. A doua lucrare prezentată în licitaţia de la Londra a fost un autoportret intitulat „Self-portrait as a monkey" (2011), adjudecat pentru 665 000 de lire sterline.

https://www.facebook.com/ICRBucuresti/posts/1368924076454671