Succes românesc la Lisabona

Succes romanesc la Lisabona

În perioada 4 – 18 iulie 2016 s-a desfăşurat cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada (FTA), cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada și Teatro da Trindade din Lisabona, a prezentat spectacolul Adunarea Păsărilor după Farid Udin Attar, în interpretarea actorilor de la Teatrul Țăndărică din București. Reprezentația a fost adusă în capitala portugheză în urma unui proiect de mobilitate implementat de catre ICR Lisabona, care a generat o relație de schimb în domeniul teatral între cele două țări, cinci profesioniști din Portugalia fiind prezenți la ediția 2016 a unul dintre festivalurile importante de teatru din România - Întâlnirile Internaționale de la Cluj. 

Spectacolul a avut loc duminică, 17 iulie, ora 18.00, în sala mare a Teatrului da Trindade din Lisabona. La finalul reprezentației, publicul portughez (circa 400 de persoane) a răspuns cu ropote de aplauze prelungi, elogiind prestația de excepție a artiștilor români.

În plus, România a fost reprezentată la ediția 2016 a FTA și de actorul Ionuț Caras de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, care, la invitația directorului festivalului portughez, a susținut 10 ateliere de teatru elevilor de la diverse școli de specialitate din Almada. Atelierele au avut loc în limba engleză, între 5 și 12 iulie, în intervalul orar 11.00 – 15.00, la Teatrul Municipal Joaquim Benite din Almada (Sala de Ensaios).