Succes răsunator al teatrului românesc la Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida

La Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida Romania, prin intermediul ICRM, a participat la cea de-a 54-a editie cu piesa "Electra", productie a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, in regia lui Mihai Maniutiu. Atat la premiera, unde s-au inregistrat intre 500-600 de spectatori, cat si la celelalte doua reprezentatii, publicul s-a bucurat din plin de o remarcabila creatie romaneasca si de muzica grupului maramuresean Iza. Juriul de specialitate a hotarat ca Electra de Mihai Maniutiu sa fie incununata cu cele mai importante premii:
-Premiul pentru cea mai buna dramaturgie: Mihai Maniutiu
-Premiul pentru cel mai bun montaj: Mihai Maniutiu
-Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal: Mariana Presecan Electra lui Maniutiu a constituit marea revelatie la Festivalul de la Mérida, unde a intrat in competitie cu 9 productii nationale si internationale. La Gala de decernare a premiilor din seara zilei de 30 august in prezenta unui Teatru plin (3000 locuri) regizorul Mihai Maniutiu si actrita Mariana Presecan au emotionat publicul spectator cu cuvintele lor. Prestigiosul actor britanic Michael York a fost cel desemnat sa-i inmaneze premiul actritei romance. Mihai Maniutiu si Mariana Presecan au fost felicitati de Michael York si Susannah York, actori britanici invitati ai Festivalului, care au apreciat in mod deosebit jocul scenic al interpretei principale si montajul regizoral. Acestora li s-au alaturat Jorge Lavelli, cunoscutul regizor spaniol ce traieste la Paris, prezent in festival cu piesa Oedip Rege, ceilalti premiati si publicul spectator. Dramaturgul Francisco Suárez, directorul Festivalului, a tinut sa mentioneze faptul ca Electrei i s-a dat posibilitatea sa fie reprezentata pe scena Teatrului Roman in loc de spatiul Amfiteatrului, ce-i fusese destinat la inceput, avandu-se in vedere calitatea operei si punerea sa in valoare.
De asemenea, directorul Festivalului a declarat ca a fost impresionat de creatia romaneasca a regizorului Mihai Maniutiu, pe care il considera un mare creator. Intr-un articol din varianta digitala a cotidianului Hoy.es, Leandro Pozas scrie: "Maniutiu stie sa manuiasca o materie pretioasa si stie ca aceasta istorie mitica este la fel de credibila acum ca si in Grecia Antica. Nu trebuie decat sa citesti ziarele. Rezultatul este un spectacol care pune stapanire pe tine si te hipnotizeaza cu forta sa cutremuratoare, care ajunge la public ca o lovitura de bici. Iese in evidenta forta scenica a Marianei Presecan, interpreta Electrei. Ajunge s-o vezi mergand ca sa-ti dai seama de modul in care reuseste sa dea forta personajului. Este un spectacol pe care merita sa-l vezi, in ciuda barierei lingvistice sau a deranjului pe care-l presupune atentia catre ecranul cu textul tradus. Acesta e Teatru cu majuscule. Nu a fost mult public, dar aplauzele prelungite pe care le-au primit vin sa confirme ca atunci cand exista calitate nu exista obstacole pentru ca sa se produca miracolul comunicarii intre cele doua elemente esentiale ale teatrului: actorul si spectatorul." ICR Madrid