Succes pentru designul de modă românesc: Lucian Broscăţean, premiat la International Fashion Showcase de la Londra

Duminică, 16 februarie 2014, s-au decernat la Londra, în cadrul International Fashion Showcase 2014, premiile „Emerging Talent Awards”, pentru cei mai buni tineri designeri şi curatori, respectiv cea mai bună expoziţie. Din cei 146 de designeri din întreaga lume intraţi în concurs, creatorul român Lucian Broscăţean a obţinut Menţiunea Specială (locul doi) – o reuşită remarcabilă pentru designul de modă românesc, marele premiu revenindu-i lui Hyein Seo din Coreea de Sud. Premiul pentru cel mai bun curator a fost acordat lui Yoshikazu Yamagata din Japonia, iar ţara câştigătoare în secţiunea Showcase Winner a fost Estonia.
La International Fashion Showcase, secţiune a Săptămânii Modei de la Londra coordonată de British Council şi British Fashion Council, participă anul acesta 25 de ţări. Institutul Cultural Român din Londra prezintă, în parteneriat media cu Harper’s Bazaar România şi cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit, expoziţia „Beauty in the Making” / „Frumuseţea se creează”, incluzând patru designeri în plină ascensiune: Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc şi Lucian Broscăţean.

Expoziţia, găzduită de elegantul sediu al Institutului din 1 Belgrave Square până în data de 21 februarie, a fost gândită ca o descindere într-un spaţiu de lucru conceptual, reflectând mai multe identităţi artistice diferite, fiecare cu puterea sa de fascinaţie. Este a patra participare a ICR Londra la London Fashion Week şi al doilea succes obţinut, după ce în 2013 „The Rest is Tomorrow”, pregătită împreună cu Galeria Galateca din Bucureşti, a fost considerată una dintre cele mai interesante dintre cele 31 de expoziţii naţionale, ocupând locul secund în competiţie.

Lucian Broscăţean, cunoscut în acelaşi timp pentru proiectele sale de modă şi de artă conceptuală, este absolvent al Facultăţii şi al Masteratului de design vestimentar de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, unde predă în momentul de faţă ca asistent. Încă de la debutul din anul 2008, cu colecţia „Nomadic Symptoms”, designerul s-a aventurat într-o explorare continuă a noilor posibilităţi ale modei contemporane, mobilitatea, stilul de viaţă nomad, versatilitatea şi spaţiile heterotopice fiind câteva dintre temele pe care le urmăreşte. Colecţiile sale, cele lansate în nume propriu sau pentru brandul Irina Schrotter, s-au bucurat de o primire excelentă atât în România, cât şi în străinătate, mai cu seamă în Germania, unde designerul a fost invitat să participe de cinci ori consecutiv la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.

Foto: Lucian Broscăţean alături de Anna Orsini, expert British Fashion Council