„Ştefan Luchian” de Nicolae Mărgineanu în luna iulie la Cinemateca Film Klub

Miercuri, 4 iulie 2012, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român Budapesta a continuat seria de vară a Film Klub cu „Ştefan Luchian”, un film românesc de cinematecă şi cel de-al doilea dintr-un portret ce s-a extins pe două ediţii, dedicat regizorului Nicolae Mărgineanu


Ca şi o curiozitate cinematografică, ineditul acestei producţii în care actorul Ion Caramitru îi dă viaţă lui Ştefan Luchian, unul dintre cei mai importanţi pictori români este că acesta este singurul film românesc în care unul dintre „protagonişti” a fost însuşi tabloul original „Maci” (ulei pe pânză).


Ştefan Luchian – 1981, r. Nicolae Mărgineanu 

Filmul evocă viaţa unuia dintre cei mai mari pictori români - Ştefan Luchian, cel care, dincolo de o existenţă aventuroasă şi-a concentrat toată energia creatoare pentru a zugrăvi flori, cărora le-a împărtăşit o intensitate aproape dramatică a sentimentului. Sportiv de performanţă - câştigând prima cursă de velocipede Giurgiu-Bucureşti - nelipsit de la celebrele "bătăi cu flori" de la Şosea, client al faimoasei cafenele Fialkovsky, Luchian face figura de răsfăţat al sorţii. După ce averea moştenită se risipeşte, pictorul se vede nevoit să-şi câştige existenţa cântând la flaut în orchestra Teatrului Naţional după care apar primele semne ale bolii care îl va lăsa paralizat. Este începutul sfârşitului dar şi începutul gloriei artistice. Când paralizia îi ajunge la degete, continuă să picteze flori cu penelul legat de braţ. Înainte ca tumultoasa lui viaţă, arsă ca o lumânare, să se stingă, într-o noapte Luchian primeşte vizita lui George Enescu, venit să-i cânte la vioară spre a-i mai alina suferinţa, omagiul unui mare artist adus altui mare artist.


Cu: Ion Caramitru, Maria Ploae, George Constantin

Durată: 93 minute