Standul României la Livre Paris 2016, mereu animat

Standul Romaniei la Livre Paris 2016, mereu animat

Programul românesc la Salon du Livre Paris 2016 a început joi, 17 martie, cu o serie de trei evenimente care au atras la standul organizat de Institutul Cultural Român audienţe interesate şi consistente.

Prezentarea cărţii-obiect realizate de Cristian Todie, descrisă de artist drept o premieră în domeniul editorial, operă non-liniară, „cuantico-relativistă", deschisă către un spaţiu non-euclidian - proiect sprijinit de BRD-Société Générale - a fost urmată de o dezbatere cu tema „Avant-garde: un aperçu roumain". Locul mişcării dadaiste în contextul avangardelor secolului XX şi opera lui Tristan Tzara au fost abordate din diferite unghiuri de invitaţii ICR, personalităţi literare şi academice - Serge Fauchereau, Michel Carassou, Bogdan Ghiu, Ioan Pânzaru, Virgil Tănase - în cursul unei discuţii care a pendulat constant între sloganele evocate de moderatorul Petre Răileanu: „suntem toţi dadaişti" şi „adevăraţii dada sunt contra dada".

Prima seară de Salon s-a încheiat, la Standul României, cu o întâlnire dedicată lui Paul Goma şi cărţii Destinul unui dizident,care i-a fost consacrată de Mariana Sipoş, apreciată de preşedintele ICR, Radu Boroianu, drept „o carte excepţională (...) despre un om complet al epocii sale".

România este prezentă la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris, ce se desfășoară în perioada 17-20 martie 2016, cu un stand și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Sloganul participării românești la Salon du Livre marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea dadaismului: « On doit admettre de Tzara, nous sommes tous un peu dada ».

Aflat la cea de a 36-a ediție, Salon du Livre este un târg dedicat profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1200 de expozanți circa 100 de ţări, 35.000 de autori prezenți la evenimente și un număr estimat de 180 000 de vizitatori, Salonul se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.

 

Sponsori ai prezenței românești la Salon du Livre: 

BRD- Société Générale, Kandia, VINARTE

Parteneri: Ministerul Culturii, Libris

   

La Roumanie au Livre Paris 2016 | Rencontrer les auteurs roumains