Sprijinirea dezbaterii și a cercetării științifice consacrate evoluției Uniunii Europene

Institutul Cultural Român invită la discuții, prin Direcția Generală a Cooperării Externe și Direcția Generală a Promovării Creației, reprezentanții institutelor de cercetare științifică și ai publicațiilor care se concentrează asupra unificării europene. Demersul vizează selectarea a 1-2 publicații care vor fi sprijinite, inclusiv financiar, să se consolideze și să-și facă cunoscute rezultatele în Uniunea Europeană.

România are datoria, ca membru al Uniunii Europene, să contribuie la cercetările și dezbaterile asupra acesteia. Astăzi sunt deschise mai multe teme de dezbatere în țările membre cu privire la evoluția Uniunii Europene: asigurarea echilibrului bugetar; complementarea extinderii cu integrarea; depășirea deficitului democratic; reafirmarea finalității unificării europene. România a participat, în anii recenți, la aprobarea soluțiilor. Este acum timpul ca țara noastră să fie un loc în care se inițiază cercetări științifice (sociologice, economice, juridice, filosofice etc.) consacrate unificării europene și se articulează propuneri proprii de abordare a problemelor.

Institutul Cultural Român are datoria să sprijine cercetări științifice și dezbateri relevante asupra evoluției Uniunii Europene, desfășurate în țara noastră.