Spectacolul „Un être hors pair” („Un om de milioane”) la OFF Theater din Viena

În data de 20 martie, începând cu ora 19.30, la sala OPEN.BOX a OFF Theater (Kirchengasse 41, 1070 Viena) va fi prezentat spectacolul Un être hors pair (Un om de milioane) de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu. Spectacolul va fi jucat în limba franceză, fiind prezentat de trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română pentru Apărarea şi Cultivarea Francofoniei) din Arad. Reprezentația de la OFF Theater este organizată în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită anual pe 20 martie.

Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Mara Popa, Andrei Maria, Edward Horvath, Valentin Sas, Valentin Maria şi Robert Batki. Traducerea în franceză și adaptarea este semnată de Liana Didilescu Marechal.

Piotr Pavlovici așteaptă. Așteaptă pe peronul gării din orășelul său de provincie sosirea trenului internațional de la Paris cu care călătorește femeia visurilor sale. Dar oare se va opri trenul în această gară anonimă? Și dacă da, coborî-va oare și femeia visurilor din el?

Cu trimiteri discrete la Cehov, Shakespeare, Beckett, Mihail Sebastian sau Cervantes, acest spectacol face referire la eternele tematici ale omenirii pe care teatrul - încă de la începuturile sale - ne invită să le explorăm. (AMIFRAN)

Înfiinţată în 1990, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, tineri de la Liceul German „Adam Müller Guttenbrunn” și de la Colegiul Național „ElenaGhiba Birta”. Atelierul de teatru francofon, pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, la sfârşit de săptămână, în regim de șase ore săptămânal, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea, în rândul tinerilor, a gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru.

Mai multe informaţii despre activitatea AMIFRAN găsiţi aici: http://www.amifran.ro/

Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspirație pentru mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a; trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon. (regizorul Florin Didilescu)

Intrarea la spectacolul din 20 martie este liberă.