Spectacolul „Songurile lui Afrim“, la Festivalul Internațional de Teatru Muzical Move Op! de la Berlin

Spectacolul Songurile lui Afrim va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru Muzical Move Op! de la Berlin, cu sprijinul Institutului Cultural Român din capitala Germaniei.
ICR Berlin continuă astfel seria de evenimente de teatru, dans și muzică și în a doua jumătate a anului 2013, serie din care au făcut parte festivalul de dans contemporan românesc, Moving Romania, de la Fabrik Potsdam și festivalul de teatru românesc, Many years after..., organizat la renumitul teatru Hebbel am Ufer din capitala berlineză.

Festivalul Internațional de Teatru Muzical Move Op! are loc în perioada 16-25 august 2013, reunind producții, artiști și trupe renumite din întreaga lume. Move Op! creează o platformă de schimb profesional și este o reuniune pentru profesioniștii din domeniul teatrului muzical. De asemenea, festivalul prezintă cele mai recente producții europene și este organizat de Neuköllner Oper din Berlin, instituție înființată în 1972, care prin programul său oferă o alternativă la opera tradițională.
„Songurile lui Afrim” reprezintă un format inedit de momente muzicale din spectacolele unuia dintre cei mai importanți regizori de teatru români ai momentului, reunind spectacole precum „E doar sfârșitul lumii" (Teatrul Odeon), „Kinky ZoOne" (Green Hours), „Piața Roosevelt" și „Boala familiei M" (Teatrul Național din Timișoara), „Mesajul cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în Uniunea Sovietică", „joi.megaJoy" etc. Momentele muzicale sunt susţinute de Cristina Pădurariu, Călin Stanciu Jr., Ion Rizea, Andrea Tokai, Luiza Zan, Liana Mărgineanu, Mihai Smărăndache, pe muzica live susținută de compozitorul Vlaicu Golcea împreună cu muzicianul Ioan Pascu.

Stilul original de a face teatru l-a propulsat pe Radu Afrim între cei mai buni regizori din țară în urmă cu aproape un deceniu. Refuzând convențiile și abordând aproape întotdeauna texte contemporane, despre care spune că „vorbesc extraordinar de profund despre noi", Afrim a fost răsfățat din plin cu laudele criticilor de specialitate, dar și cu aplauzele publicului. S-a bucurat, ca atare, şi de numeroase colaborări atât în țară cât și peste hotare. Doi ani consecutiv (în 2006 și în 2007) a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor, iar în 2009 a fost distins cu Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Franţa), una dintre cele mai prestigioase „competiții" de gen din Europa. Publicului german îi este cunoscut datorită montării spectacolului „Sfârșitul ploii" la celebrul Residenztheater din München, spectacol realizat în anul 2011. Acesta a avut parte de o excelentă receptare la public și în presă, aducându-i regizorului Radu Afrim recunoaștere în spațiul german.