Spectacolul Sarea-n bucate, gustat de peste patru sute de copii din Lerida și Guissona

Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Consulatul General al României la Barcelona, Teatrul GONG din Sibiu și Asociația Culturală SpectacolArt,  a organizat, în perioada 9-10 martie 2016, în provincia spaniolă Catalunya, respectiv în Lerida și Guissona, o serie de evenimente culturale dedicate comunității de români din regiune, cu precădere copiilor.

Programul a inclus reprezentații cu spectacolul de teatru pentru copii Sarea-n bucate, atelierul de desen „În lumea basmelor", destinat  copiilor români și spanioli din Școala de stat spaniolă Sagrada Familia din Lerida, precum și o donație de carte către Parohia Ortodoxă RomânăNașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Lerida.

În data de 9 martie 2016, la Centrul Cultural din Guissona a fost prezentat spectacolul de teatru pentru copii Sarea-n bucate, eveniment la care au luat parte peste 150 de copii de origine română, însoțiți de părinți. Au fost prezenți și membri ai asociațiilor de români, precum și preotul paroh din Guissona.

În data de 10 martie 2016, în cadrul Școlii de stat spaniole Sagrada Familia din Lerida a avut loc o reprezentație a spectacolului pentru copii Sarea-n bucate, la sugestia conducerii școlii fiind prezenți atât copii de origine română, cât și de origine spaniolă. Spectacolul s-a bucurat de un succes deosebit și de o prezență numeroasă - peste 300 de copii - sala devenind neîncăpătoare. La reprezentația teatrală au participat și autorități spaniole, precum și profesori români și spanioli.

În dimineața zilei de 10 martie, în școală a fost organizat și un atelier de desen intitulat „ În lumea basmelor", destinat  copiilor români și spanioli. Copiii și-au lăsat imaginația să zboare și au creat tablouri desprinse din lumea basmelor.

Proiectul a presupus și o donație de carte românească din partea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, lăcaş voievodal al Sfinţilor Martiri Brâncoveni din Bucureşti, prin preotul paroh Emil Nedelea-Cărămizaru, cu sprijinul Institutului Cultural Român, către Parohia ortodoxă română „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul"din Lerida, reprezentată de preotul paroh Daniel Șimon.  În cadrul Bisericii ortodoxe din Lerida funcționează o bibliotecă de carte românească și sunt organizate periodic ateliere pentru copii, precum și alte evenimente culturale și religioase.

Regiunea Autonomă Cataluneză, în general, și municipii precum Lerida, în special, sunt printre principalele destinații de migrație ale cetățenilor români și, ca atare, acest proiect și-a propus să vină  în sprijinul familiilor de români care emigrează în Spania. Proiectul reprezintă o premieră în regiune, dat fiind că până în prezent Institutul Cultural Român nu a realizat proiecte de acest gen în Lerida.

În Regiunea Autonomă Catalunya există, conform estimărilor asociațiilor de români din zonă, peste 125 000 de români.

Premiera spectacolului Sarea-n bucate a avut loc în 2010 la Sibiu. Este o adaptare scrisă de Florin Grigoraş după basmul omonim al lui Petre Ispirescu. Mihaela Grigoraş interpretează un Menestrel care duce firul poveştii (cântă, dansează, povesteşte), iar Monica Baldea este Pajul, ajutorul de nădejde. Muzica spectacolului este compusă de Florin Grigoraş.

Spectacolul a reprezentat cu succes Romania la Festivalul Cultural European ediția a 11-a organizat la Alge în mai 2010, Kids Eoro Festival Washington DC în octombrie 2010, International Puppet Festival Baku - Azerbaijan 1011, Festivalul Novembriade Wassertrudingen - Germania 2011, Festivalul Cultural European New Delhi - India 2011 ș.a.