Spectacolul ”O furtună” în regia lui Silviu Purcărete, ovaționat în Turcia

Reprezentațiile piesei ”O furtună” de William Shakespeare jucată de actorii Teatrului ”Marin Sorescu” din Craiova la ed. a 33-a a Izmir International Theatre Festival au fost primite cu mare interes de către publicul local. Spectacolul de excepție regizat de renumitul Silviu Purcărete a fost aplaudat două zile la rând, minute în șir, în picioare, de către cei aproape 850 de spectatori prezenți în sala Büyük Anadolu a Centrului Cultural şi de Congrese Tepekule din Izmir. Cele două reprezentaţii s-au jucat cu casa închisă în zilele de 2 și 3 aprilie 2015 şi au atras importante nume ale teatrului turcesc și internațional, regizori, actori, cronicari şi directori de teatru.
”După prima reprezentație, spectatorii turci au fost atat de puternic emoționați de spectacolul trupei românești de teatru încât au promovat intens piesa postând fotografii pe toate canalele de comunicare social media și chemându-și prietenii la reprezentația din a doua zi.” spune Iskender Altin, organizatorul festivalului.
Profesorii universitari Özdemir Nutku şi Hülya Nutku, întemeietorii departamentului de teatru din cadrul Facultății de Arte Frumoase a Universității 9 Septembrie au declarat că ”O furtună” este cel mai impresionant spectacol jucat până azi în orașul Izmir și și-au exprimat admirația față de talentul actorilor, de inventivitatea decorului și de viziunea genială de punere în scenă a regizorului Silviu Purcărete.
Distribuţia a fost alcătuită din actorii Adrian Andone, Cătălin Băicuș, Ilie Gheorghe, George Albert Costea, Romanița Ionescu, Angel Rababoc, Cătălin Vieru, Sorin Leoveanu, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Iulia Colan, Petra Zurba, Monica Ardeleanu. Scenografia și costume îi aparţin lui Dragoș Buhagiar, iar muzica este semnată de Vasile Șirli.
Prezenţa Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, primul teatru românesc invitat la Izmir International Theatre Festival, a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul care a mai susținut participarea aceluiași teatru în anul 2013 la ”International Antalya Theater Festival” cu spectacolul ”Chinezii.Impresii” de Michael Frayn, în regia lui Mircea Cornișteanu.
Izmir Theater Festival este un festival cu tradiție îndelungată în Turcia, ce se desfășoară de 33 de ani, ultimele trei ediții internaționale fiind organizate de către primăria municipiului Izmir. Participanții la ediția din acest an (27 martie – 10 aprilie 2015) au fost din România, Bulgaria, Italia, Albania și Turcia. ICR Istanbul se află la prima colaborare cu acest festival, primăria municipiului Izmir fiind deja un partener important prin implicarea avută în derularea proiectului de anvergură ”Zilele Culturii Române la Izmir, Canakkale, Salonic și Edirne” din 2014.