Spectacolul „Iona” de Marin Sorescu inaugurează STUDIOUL DE TEATRU ROMÂNO-AMERICAN al ICR New York

Studioul de Teatru Româno-American (Romanian-American Studio Theater) este unul dintre noile programe ale ICR New York, care își propune să prezinte, în limba engleză, în regim permanent, producții realizate în colaborare de oameni de teatru români și americani, precum și producții românești în limba engleză, montate, în special, pentru publicul american. La inaugurarea studioului de la sediul ICR  New York din Manhattan, în vecinătatea multor teatre cu nume răsunătoare, la data de 29 martie, va fi prezentat, în premieră americană, spectacolul„Iona” după Marin Sorescu.  Spectacolul  produs de compania Kibo Productions a fost montat inițial pentru scena ICR Londra, într-o versiune adaptată.

Scopul ultim al programului este ca teatrul românesc, prin creatorii și textele sale, să devină o prezență constantă și de luat în seamă în peisajul teatrului independent, non-comercial, al vieții teatrale new-yorkeze și nu numai. Nu în ultimul rând, programul oferă posibilitatea de expresie artistică regizorilor, actorilor, scenografilor și dramaturgilor români stabiliți în Statele Unite.

În viziunea inedită a tinerei regizoare americane Sharon Willems, spectacolul reinterpretează într-o manieră ingenioasă, ca alegorie a devastării ecologice, celebrul monolog al marelui poet și dramaturg. În rolul principal, în care s-au distins de-a lungul vremii mari actori români, evolează actorul româno-britanic Bogdan Silaghi.Proiecțiile vizuale sunt semnate de Cristian Luchian, iar regia tehnică este asigurat de Leo Băcică.

Spectacolul va fi jucat și la Washington, în 26 martie, într-un parteneriat cu Ambasada României în capitala americană și cunoscutul centru polivent de proiecte indepedente Busboys and Poets.