Spectacolul „Inimă de gaz" și conferința „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului" - la ICR Beijing

ICR Beijing organizează în parteneriat cu Beijing Academy Film și cu Central Academy of Drama din Beijing, în zilele 30 și 31 mai 2016, evenimentul „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului". Vor fisusținute spectacolul „Inimă de gaz", după Tristan Tzara, și conferința „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului" susținută de regizorul Dan Victor.

„Inimă de gaz", parodie a dramei clasice în trei acte, scurtată astfel incât devine o piesă de teatru într-un act, este una dintre cele mai cunoscute piese ale curentului Dada.

Destructurarea textului convențional este chiar subiectul urmărit în scrierile dramaturgiei dadaiste de către Tristan Tzara.

Regizorul propune un spectacol gen lectură cu 4 actori, Mihai Baranga, Nicolae Nastasia, Meda Victor și Dan Victor.

Textul dramatic sau, mai degrabă, antitextul său dramatic, este supus unei declarate incoerenţe. Concepția spectacolului se sprijină pe însăși motivația mișcării Dada, anticonformism, anticonvenţionalism, antiartificializare: revoltă și provocare. Spargerea „oglinzii" convenționale a textului dramaturgic impune și spargerea „oglinzii" convenției „montării" scenice a unui astfel de text, chiar și la nivel de lectură. Astfel că, respectivele „cioburi ale oglinzii sparte" au noi semnificații de tip artistic, însumate aceleiași direcții propusă de mișcarea Dada, revoltă și provocare, la nivelul implicării atitudinii față de diverse propuneri ale lumii actuale.

Textul prelucrat al piesei este tradus în limba chineză și va proiectat ca subtitrare.

La evenimente vor fi prezenți personalități din domeniul teatrului, studenți și profesori de la Beijing Film Academy și Central Academy of Drama, scriitori chinezi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai Asociației Chinezilor care au Studiat în America și Europa, românologi, studenți români, români rezidenți la Beijing, publicul larg.