Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co“ de Gigi Căciuleanu, prezentat la Lisabona

Spectacolul Folia, Shakespeare & Co de Gigi Caciuleanu, prezentat la Lisabona

Cel mai recent spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu - Folia, Shakespeare & Co - va fi prezentat la Teatrul Naţional Dona Maria II (sala Garrett) din capitala Portugaliei în zilele de 15 noiembrie 2014, de la ora 21.00, şi 16 noiembrie 2014, de la ora 16.00, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Spectacolul a fost realizat cu prilejul aniversării a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, iar premiera națională a avut loc în data de 23 aprilie 2014, ziua de naștere a marelui dramaturg, la Teatrul Metropolis din București. Cele două spectacole de la Lisabona organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Teatrul Naţional Dona Maria II deschid seria de reprezentații pe scenele internaționale.

Producţie a Fundaţiei Art Production, cu sprijinul JTI și al Asociației Global Art, spectacolul este interpretat de dans-actorii: Ramona Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin (Relu Dobrin), Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud (Cristian Osolos), Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Arcadie Rusu și Diana Spiridon, membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company". Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, iar muzica de compozitorul Paul Ilea, care a creat inspirate variații muzicale pe tema binecunoscutei “Folia”, dans popular portughez a cărui frază muzicală a fost în vogă secole de-a rândul începând din Evul Mediu.

Creaţia coregrafică Folia, Shakespeare & Co, inspirată din operele și personajele dramaturgului britanic, ne prilejuieşte întâlnirea cu atmosfera din Cum vă place, Romeo și Julieta, Troilus și Cressida, Hamlet, Regele Lear sau Zadarnicile chinuri ale iubirii.

La conferința de presă organizată înaintea premierei, Gigi Căciuleanu a declarat: „La acest Shakespeare, al Foliei, mă gândesc de foarte multă vreme, de când dansam bufonul în Lacul Lebedelor la Opera din București. L-am recitit pe Shakespeare și mi-am dat seama că exista o constantă: spune în niște fraze scurte adevăruri mari. În oricare frază, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în șubrezenia noastră corporală, în nebunia minții, în fața unui public care nu ne judecă, dar care ne observă. Suntem observați și, atunci, reacționăm într-alt fel decât în sala de repetiții. Este extraordinar ce se întâmplă în spectacol, sub priviri care te transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului”. Gigi Căciuleanu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, a adăugat: Eu fac pe bufonul la fiecare indicație pe care o dau. Dacă ar fi să reiasă ceva din acest spectacol, acest lucru este inteligența interpreților”.

Director de teatru, coregraf, dansator şi profesor, Gigi Căciuleanu este una dintre cele mai originale personalităţi din universul dansului contemporan. Deţinător a numeroase premii şi decoraţii internaţionale, Gigi Căciuleanu a colaborat, de-a lungul anilor, cu artişti faimoşi din lumea dansului şi a muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

„Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”, titlu obţinut în Franţa şi membru al „Consiliului Internaţional de Dans” al UNESCO, Căciuleanu a semnat coregrafii pentru unele dintre cele mai importante companii de dans din lume: operele din Paris, Lyon, Avignon, Hamburg, Roma, Cardiff, Wupperthaler Tanztheater, Teatro La Fenice din Veneţia, Teatrul Municipal din São Paulo sau Teatrul “Oleg Danovski” din Constanţa.

Coregraful român transmite tehnica şi stilul său original de dans sub formă de ateliere şi master-classes în cadrul unor instituţii de prestigiu precum: Conservatorul Naţional Superior La Villette, l’Ecole de l’Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze (Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes etc). În prezent, deţine propria companie coregrafică (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), înfiinţată în anul 2007 la București.

Foto: copyright Ciprian Zinca