Spectacolul de teatru „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, în premieră la Anvers

Cunoscutul teatru TriArte din Anvers va găzdui, în data de 9 decembrie 2022, spectacolul de teatru „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, în regia Mihaelei Panainte și a lui Jean-François D’Hondt. Spectacolul a avut premiera în România în luna mai a acestui an și s-a bucurat de un mare succes la public. Toate elementele necesare unui eveniment teatral de înaltă ținută sunt întrunite: un autor de excepție, Matei Vișniec - o figură proeminentă a dramaturgiei europene, o echipă de actori tineri, dar și de doi regizori, unul român, celălalt belgian, având deja o relație de colaborare materializată în spectacole puse în scenă în mai multe țări. Piesa ”Regele, bufonul și domnii șobolani” va fi însoțită de o expoziție de fotografie aparținând artistului vizual și regizorului Mihai Panaitescu, intitulată „Ecouri sinestezice – Matei Vișniec în imagini”, un proiect ce cuprinde o selecție de fotografii surprinse cu ocazia spectacolelor precedente ale piesei.

Prezența în Belgia a Teatrului de Artă din Deva, una dintre cele mai dinamice instituții de profil din România, este susținută de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Cele două evenimente de la Anvers vor fi deschise de Jean-François D’Hondt și Mihai Panaitescu, alături de directorul ICR Bruxelles, Conf. Univ. Dr. Liliana Țuroiu.

Opera lui Matei Vișniec este considerată, de mulți critici contemporani, drept teatru al actualității, întrucât surprinde diferitele fațete ale crizei pe care umanitatea o traversează. Din acest punct de vedere, „Regele, bufonul și domnii șobolani”ocupă un loc aparte întrucât abordează criza puterii de-a lungul secolelor, devine o „comedie a puterii care asistă la moartea sa istorică”. Recurgând la grotesc și carnavalesc, autorul scoate în evidență nebunia liderilor, dezintegrarea societăților, criza cuvântului și manipularea istoriei, toate văzute ca aspecte ale unei crize a zilelor noastre. Spectacolul „Regele, bufonul și domnii șobolani”se dovedește o alegere inspirată în contextul actual. Textul piesei, scris în anul 2001, reprezintă pentru autorul său, dramaturgul Matei Vișniec, „o reflecție despre încotro se îndreaptă umanitatea și cu ce riscuri.”

Din distribuția spectacolului fac parte Radu Trică (Bufonul), Silviu Ionuț Dobre (Regele) și Andreea Pascu (Domnul Șobolan).

În spatele simbolurilor emblematice, precum personajele-simbol Regele și Bufonul, se întrezăresc umbrele reale inspiratoare de nevroze sociale și politice. Șobolanul Rege apare obsesiv în teatrul lui Matei Vișniec, producând și provocând reacții multiplite, astfel Șobolanii sunt uşor de identificat, sunt oamenii timpului nostru.” (Mihaela Panainte – regizor)

Mihaela Panainte este un regizor român de teatru și operă, a lucrat cu creatori din România și din străinătate și este autoarea a numeroase adaptări scenice originale, inclusiv Scaunele de Eugène Ionesco (Fabrica de scaune Antares Cluj), Procesul de Franz Kafka (Teatrul Național din Cluj), Ținuturile Joase de Herta Müller (Teatrul Vasile Alecsandri din Iaşi), Cartea bătrânilor de Szilágyi Domokos (Teatrul Maghiar din Cluj), Gianni Schicchi de Puccini (Opera de Stat Ruse, Bulgaria), Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni (Opera Maghiară din Cluj), La Bohème de Giacomo Puccini (Opera de Stat Odesa, Ucraina). Spectacolele experimentale ale Mihaelei Panainte au loc adesea în spații neconvenționale și îmbină interesul ei pentru artele vizuale cu corporalitatea și cu formele de expresie bazate pe mișcare.

Jean-François D’Hondt este un regizor de teatru și operă de origine belgiană care a mai colaborat în trecut cu Mihaela Panainte pentru proiecte puse în scenă la Opera de Stat din Ruse și Opera Națională din Odesa.Și-a petrecut o parte importantă a carierei la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), unde și-a asumat mai multe sarcini și a produs/regizat concerte cu mari muzicieni precum Valery Gergiev, Jonas Kaufmann, Cecilia Bartoli, Zubin Mehta, Juan Diego Florez, Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle.A urmat o amplă carieră în televiziune, dar nu a încetat niciodată să regizeze piese de teatru, opere și alte evenimente de amploare.

Mihai Panaitescueste regizor, scenarist, actor și artist vizual. Din 2016, este manager al Teatrului de Artă din Deva. Are o carieră impresionantă ca regizor, scenarist, producător sau actor, preocupările sale fiind foarte diverse: teatru clasic, contemporan, musical, scenografie de operă, teatru de copii. Începând din 2010, a participat la numeroase expoziții de artă digitală și fotografie personale sau de grup.

TriArte, gazda acestui eveniment cultural de excepțieeste una dintre instituțiile teatrale reprezentative din Anvers și dezvoltă o ofertă culturală diversă, întotdeauna deschisă către artă contemporană și experiment. Instituția este considerată un «centru independent de artă, unde fiecare pavaj respiră teatru». Portofoliul teatrului este unul foarte divers, de la teatru la dans contemporan, concerte și expoziții. Pe lângă sala principală, de circa 330 de locuri, recent renovată, teatrul dispune de un hol de intrare generos unde sunt organizate frecvent expoziții.