Spectacolul „Antonio și Beatrix“, o co-producție portughezo-română

ICR Lisabona a răspuns pozitiv propunerii de parteneriat venite din partea Companiei de Teatru din Braga, care va produce două spectacole împreună cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Proiectul se desfășoară în perioada 2018-2019, cu un prim spectacol produs și pus în scenă în 2018, la Braga și cu un al doilea, în 2019, produs și pus în scenă la Piatra Neamț. Ambele spectacole sunt bilingve, au câte două personaje, interpretate de un actor portughez și o actriță româncă (2018) și, respectiv, de un actor român și o actriță portugheză (2019), fiecare actor vorbind în limba maternă.

În 2018 spectacolul este regizat de Rui Madeira, directorul Companiei de Teatru din Braga, iar cel din 2019 de către Gianina Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Spectacolele vor avea ca temă „tinerețe și frontiere“, repere pe care s-au construit stagiunile teatrale ale celor două companii partenere: Compania de Teatru din Braga („frontiere“) și Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ („tinerețe“).

Astfel, primul spectacol, „Antonio și Beatrix“, a avut reprezentații la Teatrul Circo din Braga, în datele de 26, 27 și 28 iunie și la Teatrul Gil Vicente din Barcelos, în data de 30 iunie. Bazat pe un text scris de dramaturgul portughez Abel Neves special pentru stagiunea actuală a Companiei de Teatru din Braga, spectacolul îi are ca protagoniști pe actrița româncă Nora Covali și pe actorul mozambicano-portughez Rogério Boane. Fiecare actor a interpretat în limba de origine, spectatorii beneficiind de subtitrări în limba portugheză pentru replicile în limba română. Spectacolul spune povestea tinerilor Antonio și Beatrix, protagoniștii unei iubiri autentice, care sfidează prejudecățile și moartea. Beatrix îl vizitează pe Antonio în citadela transplanturilor, un spațiu al științei avansate în care medicina lărgeşte spectrul de supraviețuire, prin creșterea speranței de viață. Undeva în viitor, într-un rezervor de vieți controlate, cuvintele și faptele fac diferența, iar Beatrix, capabilă să domine existența lui Antonio – inteligența ei este de altă natură – decide, totuși, să-l urmeze. Cele 4 reprezentații ale spectacolului s-au bucurat de prezența a peste 400 de spectatori.