Spectacole și dezbateri culturale organizate cu sprijinul ICR la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

Institutul Cultural Român susține participarea teatrelor din România la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, care se va desfășura, în perioada 15-28 septembrie 2022, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”. Programul evenimentului include spectacole în sălile de teatru, audiții de spectacole radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și masterclass-uri, precum și evenimente on-line și discuții pe teme culturale în cadrul proiectului MoldArte.

Reuniunea Teatrelor Naționale se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Werner Iohannis.

La ediția din acest an vor participa, alături de teatrul gazdă - Teatrul Național „Mihai Eminescu”, alte 16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Teatrele din România care își vor prezenta producțiile în cadrul evenimentului de la Chișinău sunt: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat din Constanța. Din Republica Moldova vor participa: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău cu sprijinul Ministerului Culturii din România, Ministerului Culturii din Republica Moldova, Institutului Cultural Român prin reprezentanța sa de la Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

„Parteneriatul dintre Institutul Cultural Român și Teatrul Național«Mihai Eminescu», în calitate de organizator principal al reuniunii, ne onorează și, totodată, ne sprijină în dorința noastră, asumată instituțional, de a promova în comun creatorii nu doar pe plan național, ci și în Uniunea Europeană și la nivel internațional. Demararea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un moment așteptat și un pas fundamental pentru regăsirea noastră și a spațiului nostru cultural unitar în familia europeană. Anul acesta, în contextul agresiunii armate din Ucraina, care afectează de peste șase luni viețile a milioane de oameni, cortina Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se va ridica sub genericul«Artiștii pentru pace, libertate, speranță», pentru a oferi publicului câteva propuneri artistice impresionante ale celor 17 teatre participante din România și Republica Moldova, dar și pe cea a Teatrului Național Dramatic Academic«Ivan Franko» din Kiev” - Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Inițiată în 2015, Reuniunea Teatrelor Naționale Româneștia fost concepută ca o platformă de catalizare a creației libere și de mobilitate a fluxurilor culturale dinspre vest spre est, de afirmare a modelelor de dezvoltare culturală în sistemul democrațiilor europene. Evenimentul este, așadar, mai mult decât un festival de teatru; este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiului, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje.