Spazi Aperti 2015: operele a peste 50 de artişti expuse la Accademia di Romania din Roma

Spazi Aperti 2015 operele a peste 50 de artisti expuse la Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania in Roma anunţă inaugurarea celei de-a Xlll-a ediţii a evenimentului Spazi Aperti vineri, 12 iunie 2015, ora 19:00. Evenimentul se va desfășura în perioada 12-20 iunie 2015 la Accademia di Romania in Roma.
Având tema You are here. Centre and periphery la a XIII- a ediție, Spazi Aperti este un proiect care reunește artiști invitați de la diferitele academii străine din Roma și artiști care trăiesc și activează în acest oraș. Ca și în edițiile trecute, evenimentul se dorește o întâlnire între bursieri și oras, cu artiștii și locuitorii săi. Resursele și spațiile expozitive ale Accademiei di Romania din Roma sunt la dispoziția participanților în ideea de a reuni un număr cât mai mare de realități și particularități diferite, subliniind astfel deschiderea instituției și consolidând bunele relații de colaborare și parteneriat între instituțiile culturale prezente în Roma.

Locuțiune generică în limba engleză, You are here / Ești aici este asociată în principal momentului în care ne găsim într-un ambient nou și la încercarea de a ne orienta în acel spațiu necunoscut cu ajutorul unei hărți geografice. Roma este în acest caz punctul de referință geografic, cultural și istoric unde artiștii invitați își desfășoară activitatea, dar pentru definirea unei poziții reale în acest spațiu harta geografică clasică nu este de ajuns. Întâlnirile, influențele, coincidențele, alegerile, dar și erorile și abaterile de la ceea ce ar putea fi un drum principal, au o valoare esențială și creează un traseu invizibil și imaterial determinant în egală măsură unei necesare orientări geografice. În același timp, pe perioada rezidenței lor la Roma, indiferent de țara lor de origine, bursierii străini devin pentru o perioadă de timp periferici dar centrali și vizibili cu ajutorul instituțiilor pe care le reprezintă și prin intermediul activității lor.
Cum se raportează ei la aceasta noua dimensiune? You are here, afirmație menită să poziționeze, să fixeze cu precizie într-un spațiu, este transformată pentru acest eveniment într-o provocare ce s-ar putea declina în întrebarea destabilizatoare: Are you here?


Evenimentul este organizat în spaţiile Academiei Romane din Roma și va găzdui operele a peste 50 de artişti – bursieri ai altor academii şi institute culturale din Roma, o parte din artiștii participanţi la ediţiile anilor trecuţi, tineri proveniți din importante centre artistice emergente precum şi o seamă de invitați speciali. Ediţia din acest an este coordonată și curatoriată de Andrei Ciurdărescu bursier “Vasile Pârvan” al Academiei Române la Roma și Ovidiu Leuce, artist.de.origine.română.rezident.în.Roma.

Vor fi prezente următoarele Academii și Institute culturale aflate în capitala Italiei: Accademia di Danimarca, Istituto Svedese di Studi Classici a Roma, Accademia Tedesca Villa Massimo, British School at Rome, Accademia d'Ungheria a Roma, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, alături de gazda evenimentului, Accademia di Romania in Roma.

ARTIȘTI PARTICIPANȚI:
Isa Balog-Verly, Zsófia Barabás, Radu Băieș, Viorela Bogatu, Dragoș Bojin, Alin Bozbiciu, Marius Burhan, Ciprian Buzilă, Carlo Caloro, Andrei Ciurdărescu, Diana Cîrdeiu, Otto Constantin, Felix Deac, Mircea Dragomirescu, Árpád Forgó, Cristian A. Godeanu, Michael Hirschbichler, Michele Iodice, Valentin M. Ionescu, Sergey Kalinin, Roman Kirschner, Siri Kollandsrud, Marie Kraft, Geraldo Lafratta, Britta Lenk, Ovidiu Leuce, Johannes Luchmun, Diana Machulina, Maix Mayer, Roxana Mihaly, Nancy Milner, Leila Mirzakhani, Zsuzsa Moizer, Valentin Morariu, Iulia Morcov, Ciprian Mureșan, Anita Viola Nielsen, Catherine O’Donnell, Cristiana Pacchiarotti, Jane Maria Petersen, Leonardo Petrucci, Florina Pop, Marcel Rusu, Alexandra Șerban, Ionuț Ștefan, Diana Vasiliu.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI
12 iunie 2015 Vernisaj
Ora 19: COCKTAIL DE DESCHIDERE
Ora 19.30: CONCERT JAZZ - RAF FERRARI QUARTET (Raf Ferrari, Vito Stano, Andrea Colella, Claudio Sbrolli)
Ora 21: DJ. GESTALT - FABIO GALLETTI

15 iunie 2015
Ora 18: EXPRESIONISMUL BALCANIC SI SPAZI APERTI 2015, conferință Mihai Alexandru Pleșu director al galeriei de artă contemporană PleshooContemporary, în dialog cu Carlo Caloro, director al spațiului de experiment și creație artistică artQ 13.

18 iunie 2015
Ora 18:IMPORTANȚA FACTORULUI LATIN ÎN MUZICA DE JAZZ, DIN CUBA ȘI BRAZILIA PÂNĂ ÎN ROMÂNIA
conferință Virgil Mihaiu, Jazzolog, Conf. Univ. Dr. la Academia de Muzica ”Gh. Dima”, Cluj-Napoca.

20 iunie 2015 Finisaj
ORA 20: CONCERT DE MUZICA CLASICĂ ȘI TRADIȚIONALĂ Ghenadie Rotari - Acordeon