SPANIA. Festivalul de film românesc continuă la Oviedo

O selecție de filme românești recente, care au făcut parte din programul celei de-a zecea ediții a Festivalului de Film Românesc prezentat la Madrid, vor fi proiectate, în perioada 31 octombrie – 17 decembrie, la Teatro Filarmónica de Oviedo. Filmele sunt prezentate în cadrul Festivalului de Film Românesc din Spania și este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Semana del audiovisual contemporáneo de Oviedo / Fundación Municipal de Cultura de Oviedo, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Inaugurarea festivalului va avea loc la Teatro Filarmónica de Oviedo în data de 31 octombrie, ora 17.00, cu pelicula „La Gomera”, cea mai recentă realizare a realizatorului Corneliu Porumboiu, care a reprezentat România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional în anul 2020.

Teatro Filarmónica de Oviedo reprezintă unul dintre punctele de interes și locuri recomandate de văzut și de vizitat, atunci când se călătorește la Oviedo, în Asturias.Societatea Filarmonicii din Oviedo își are sediul și arhiva aici. Clădirea a fost inaugurată la 17 mai 1944, a fost remodelată în 2004, iar sala de spectacole dispune de 800 de locuri repartizate pe două etaje, această facilitate oferindu-i posibilitatea de a găzdui evenimente foarte diverse: proiecții cinematografice, spectacole de teatru, gale, ceremonii de premiere, precum și concertele Societății Filarmonice.

„La Gomera”, coproducție română-franco-germană este, după opinia jurnalistului Carlos F. Heredero de la prestigioasa publicație spaniolă Cayman CdC, un film în care „libertatea narativă, simțul umorului, răsucirile constante și schimbările de registru îl fac cel mai neclasificabil film din secțiunea oficială de la Cannes 2019. O propunere foarte stimulantă.”. Câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Cine European de la Sevilia, filmul îi are ca protagoniști ai rolurilor principale pe actorii Vlad Ivanov și Catrinel Marlon.

În cadrul Festivalului, sunt prezentate, de asemenea, ultimele producții ale regizorilorTudor Giurgiu („Parking”) și Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică”), precum șilungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locul lui”).

După Madrid, Barcelona, Valencia și Oviedo, ciclul de film românesc își va continua turneul în Spania la Sevilla, Córdoba, Zaragoza și San Cristóbal de La Laguna / Tenerife, până la sfârșitul anului.