Sounding Tears Trio la Festivalul „Outono em Jazz”

În ultimul lor albumul, Sounding Tears, editat în luna mai a acestui an, muzicienii Lucian Ban și Mat Maneri au colaborat cu saxofonistul britanic Evan Parker, una dintre marile legende ale jazz-ului european din ultimele 4 decenii. În octombrie 2017, Trio-ul se află într-un turneu de prezentare a albumului, cu invitații și concerte în Anglia, Belgia, Germania, Olanda, Portugalia și România. Nu este lipsit de importanță faptul că Portugalia nu reprezintă doar o simplă escală în acest turneu: aici funcționează Clean Feed Records, casa de discuri care a editat albumul și care, astfel, grație sprijinului ICR Lisabona, și-a văzut încununate eforturile de promovare.

Sounding Tears Trio a susținut, cu sprijinul ICR Lisabona, un concert miercuri, 18 octombrie 2017, în cadrul festivalului „Outono em Jazz”. Concertul, cu o durată de aproximativ 60 de minute, a avut loc începând cu ora 22:15, la Casa da Música din Porto, una dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din Europa. În cadrul concertului la care au partcipat aproximativ 200 de persoane, cei trei muzicieni au prezentat piese de pe albumul Sounding Tears precum și doine românești și piese semnate de George Enescu de pe albumul Transylvanian Concert. Seara a fost deschisă de concertul portughezilor Afonso Pais și Rita Maria.

Festivalul Internațional de Jazz „Outono em Jazz“ s-a desfășurat în perioada 13-19 octombrie, la Casa da Música, primul edificiu construit în Portugalia dedicat exclusiv muzicii și creat pentru a marca anul festiv 2001, în care oraşul Porto a fost Capitala Europeană a Culturii. Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente festivaliere dedicate jazz-ului contemporan în Europa și este produs de Casa da Música din Porto. Programul anului 2017 a inclus vocile unor artiști consacrați precum Dianne Reeves, Maria João, Egberto Gismonti, Anat Cohen, Afonso Pais, Rita Maria, Jack Broadbent, Marc Ribot.