Sorescu, din nou pe scenele britanice. Spectacolul „Vlad the Impaler” la Glasgow și Brighton

Sorescu, din nou pe scenele britanice Spectacolul Vlad the Impaler la Glasgow si Brighton

Luni, 27 aprilie 2015, la cel mai frecventat teatru de matineu din Glasgow, Òran Mór, va avea loc premiera absolută a spectacolului „Vlad the Impaler”, o creaţie originală aparţinând companiei Brighton Theatre, inspirată de piesa „A treia ţeapă” a lui Marin Sorescu și realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Adaptarea în limba engleză a textului sorescian poartă semnătura dramaturgului Richard Crane, iar regia, pe cea a Fayniei Williams. Din distribuţie fac parte doi actori cu cariere spectaculoase, veteranul Jack Klaff („Star Wars”, „For Your Eyes Only”, „King David”) - în rolul lui Vlad Ţepeş - și tânărul star scoțian Iain Robertson („Small Faces”, „The Debt Collector”, „Sea of Souls”), deținător al premiului BAFTA - în rolul prizonierului român tras în țeapă -, precum şi actrița de culoare, aflată în plină ascensiune, Anna-Maria Nabirye („The Keeping Room”) - în rolul prizonierului turc. Muzica originală a spectacolului este semnată de compozitorul român Vlad Maistorovici.

Textul lui Marin Sorescu despre Vlad Țepeș le-a stârnit interesul lui Richard Crane și Fayniei Williams încă de la începutul anilor ’90, când cei doi oameni de litere şi teatru britanici au lucrat împreună cu marele scriitor român la realizarea unei versiuni de teatru radiofonic după „A treia ţeapă”, ce a fost difuzată la vremea respectivă pe BBC Radio 3.

Dincolo de revenirea unuia dintre autorii români cei mai traduși în limba engleză în peisajul teatral din Marea Britanie, montarea acestei reinterpretări actuale a piesei lui Marin Sorescu încearcă să facă dreptate și, totodată, să arunce o lumină nouă asupra celebrului ei personaj, cel mai adesea prezentat în mod senzaţionalist în spațiul cultural anglo-saxon, acordând prea puţină atenţie figurii sale istorice și contextului epocii.

Spectacolul „Vlad the Impaler” se va juca la Glasgow între 27 aprilie şi 2 mai, după care, între 5 şi 10 mai, va fi prezentat, tot cu sprijinul ICR, în cadrul celui mai mare Festival de Arte Performative din sudul Angliei, Brighton Fringe Festival, ca parte a programului „Window”, adresat profesioniştilor din industria teatrului. Cele şase reprezentaţii de la Brighton vor avea loc la Teatrul Rialto.

Faynia Williams este o foarte cunoscută regizoare şi producătoare BBC, premiată în nenumărate rânduri împreună cu compania sa, Brighton Theatre, pentru producţiile realizate pentru Edinburgh International Festival şi Brighton Fringe Festival. Regizoarea a petrecut mai mulţi ani în România, în 1989 şi în perioada următoare, unde a lucrat la o serie de documentare pentru televiziunea Channel 4 şi a regizat spectacolul „Fraţii Karamazov”, jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la cel din Craiova. Faynia Williams și Richard Crane au înființat împreună Cursul de scriere dramatică de la Universitatea din Sussex.

Richard Crane a fost dramaturg în rezidenţă la National Theatre din Londra, apoi director literar la legendarul Royal Court din capitala britanică, cel mai important teatru britanic dedicat dramaturgiei noi, unde au fost invitați să lucreze sau să se perfecționeze de-a lungul timpului mulţi artişti români, între care s-au numărat, în ultimii ani, Gianina Cărbunariu și Vera Ion.

„Vlad the Impaler” este o producţie a Brighton Theatre, realizată în colaborare cu teatrul Òran Mór și cu sprijinul Institutul Cultural Român, Arts Council England și Legal & General.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk