Sonuri transilvane cu Nicolas Simion la London Jazz Festival

După succesul pianistului Lucian Ban la Southbank Centre în 2011, Institutul Cultural Român din Londra revine pe scena prestigiosului Festival Internaţional de Jazz cu excelentul cvartet Nicolas Simion, care va concerta pe 15 noiembrie la clubul Rich Mix din estul Londrei, spaţiu dedicat creativităţii şi inovaţiei artistice.

Format din Nicolas Simion (saxofon), Benjamin Henocq (tobe), Martin Lubenov (acordeon) şi Angus Thomas (bas), cvartetul va fi prezent în cadrul secţiunii Jazz in the New Europe – o iniţiativă recentă care aduce împreună la Londra nume consacrate ale jazz-ului internaţional cu noi talente, în plină afirmare, din Ungaria, Germania, Norvegia, Suedia, Lituania, Turcia, Grecia şi România. London Jazz Festival a fost înfiinţat în 1992 şi a devenit unul dintre evenimentele-cheie din capitala londoneză, desfăşurându-se pe toate scenele culturale importante - Southbank Centre, Barbican Centre, ICA (Institute of Contemporary Art), teatre şi cluburi de jazz. Nicolas Simion participă în premieră la festival, dar este deja cunoscut publicului britanic după debutul extrem de apreciat la Jazz Cafe în toamna anului 2010, organizat tot de ICR Londra.

Artistul se inspiră din folclorul românesc, combinând desăvârşit ritmul alert şi agresiv cu notele lirice, oferind “o superbă prezenţă scenică, cu un dar perfect de leader” – cum scrie publicaţia “Jazzwise”. Folclorul transilvănean, colindele din zona Hunedoarei, creaţiile lui Grigoraş Dinicu sau George Enescu sunt doar câteva dintre sursele compoziţiilor sale, transpuse elaborat în improvizaţii de jazz, cu instrumente tradiţionale de percuţie, clape, coarde şi arcuş. Albumul Transylvanian Jazz, lansat în 2009, include piese precum Purtata din Ardeal, Dans din Maramureş, Hora Staccato, Cântec de nuntă la Marea Neagră şi Colind de Bela Bartok, dintre care câteva difuzate în premieră la BBC Radio 3, UK Jazz Radio şi Jazz FM în 2010, când evenimentul de la Jazz Café a fost semnalat în cele mai mari cotidiene naţionale The Independent şi The Guardian.

Alături de artiştii din secţiunea Jazz in the New Europe, la ediţia curentă a festivalului vor concerta monştri sacri ai genului precum Chick Corea, Patti Austin, Brad Mehldau, Sonny Rollins, Paco de Lucia şi Lonnie Liston Smith, într-o desfăşurare amplă de forţe care transformă Londra într-o imensă scenă destinată celor mai reprezentative curente muzicale contemporane şi artiştilor care au ales arta vie în locul conventiei şi producţiei de serie. Mai multe detalii la www.londonjazzfestival.org.uk | www.icr-london.co.uk.