Simona Deaconescu la Loikka Dance Film Festival la Helsinki

ICR Stockholm sprijină participarea artistei române Simona Deaconescu la Festivalul Loikka Dance Film Festival, desfășurat în perioada 05-08 aprilie 2018, la Helsinki, Finlanda. Coregrafa română va susține o prelegere pe data de 6 aprilie, în cadrul sesiunii de conferințe Future Screens of Dance Conference, pe tema filmului de dans în cultura română. Prelegerea acesteia, 'Empowering Romanian Contemporary Dance With Romanian New Cinema', va prezenta dezvoltarea în paralel a cinematografiei și a dansului contemporan din România, cu focus pe perioada cuprinsă între 2005 și prezent.

Totodată, în cadrul acestei ediții a festivalului, scurtmetrajul de dans Sonder, regizat și coregrafiat de Simona Deaconescu și produs de Anamaria Antoci, a fost selectat în competiția internațională și va fi inclus în programul de scurtmetraje al festivalului, urmând să fie difuzat pe data de 7 aprilie, începând cu ora 15.00. Filmul de dans Sonder (12"20'), care a avut premiera internațională în noiembrie 2016 la Bestias Danzantes International Dance Film Festival în Chile, primind un premiu special al juriului pentru cel mai bun film străin, nu este un dans filmat, ci o poveste spusă prin mișcare, fără cuvinte și fără muzică. Difuzarea filmului va fi urmată de o discuție a artistei române cu publicul prezent la difuzare.

Loikka Dance Film Festival​ (http://www.loikka.fi/home.html) este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de dans din Europa, sărbătorindu-și cea de-a 10-a aniversare în aprilie anul acesta, iar programul își propune să atingă noi frontiere ale dansului, cinematografiei și noilor medii.

Simona Deaconescu a studiat în paralel coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București și regie de film la Universitatea Media. Și-a continuat studiile luând parte la diverse programe de formare profesională internaționale. În 2015 a pus bazele Bucharest International Dance Film Festival, singurul festival de film de dans din România, al cărui director artistic este și în prezent. În paralel, Simona a regizat două filme de dans, Silent Places (2013) și Sonder (2016), filme care i-au adus recunoașterea internațională, fiind selectate în peste 30 de festivaluri din toată lumea.

Conferință: 06 aprilie 2018, orele 11.15 – 11.45

Proiecție film: 07 aprilie 2018, orele 15.00

Locație: Helsinki, Finlanda